Sprawdź, w jakich przyprawach i dodatkach zamknięty jest sekret sztuki kulinarnej Indii.
Każda restauracja indyjska w Warszawie oraz innym polskim mieście w serwowanych przez siebie daniach koncentruje się na składnikach typowych dla tego regionu. Dzięki temu, zamawiając potrawy z menu, możesz przenieść się w egzotyczną kulinarną podróż po smakach Indii.
Chaat Masala (znana również jako Chat Masala) to mieszanka przypraw, wykorzystywana do gotowych dań. Niejedna restauracja indyjska w Warszawie stosuje ten składnik do przekąsek typu pakora, potraw z grillowanego drobiu, sałatek czy nawet owocowych koktajli. Dzięki kwaśno-słono-ostrej mieszance smak dań zostaje uwypuklony.
Granat w postaci sproszkowanych nasion ma lekko kwaśny smak i jest częstym dodatkiem do dań z soczewicy lub dań mięsnych.
To przyprawa o złocistym kolorze, która charakteryzuje się delikatnym słodkawym posmakiem. Stanowi nieodłączny składnik curry. Często wykorzystywana jest również zamiast szafranu.
Kewra to roślina powszechnie występująca na terenie wschodniej części Indii. Wodę z tej rośliny często stosuje się jako dodatek do deserów oraz dań z ryżem – dzięki niej jedzenie nabiera delikatnego kwiatowego aromatu.
Chili jest bardzo popularną przyprawą stosowaną w daniach indyjskich. Sprawia, że nabierają one wyrazistości i ostrego smaku. Ponadto ma właściwości konserwujące, dlatego dodaje się ją do gotowych produktów, by przedłużyć ich termin przydatności do spożycia.
Czarna sól (Kala Namak) to przyprawa, która wyróżnia się specyficznym jajecznym zapachem. Stanowi ważny element mieszanki Chaat Masala. Może być jednak stosowana samodzielnie, np. do przyprawiania przekąsek, sosów, sałatek czy nawet owoców.
Mąka z ciecierzycy (Besan) jest powszechnie wykorzystywana w sztuce kulinarnej Indii. Stanowi ważny składnik wielu charakterystycznych potraw, np. pakory, dlatego dysponuje nią każda restauracja indyjska w Warszawie oraz innych polskich miastach.
Mleko kokosowe jest ważnym składnikiem wielu potraw indyjskich. Szczególnie często wykorzystuje się je przy gotowaniu zup, np. zupy dahl z soczewicy.
Ghi to indyjskie masło klarowane, które jest wykorzystywane nie tylko w kuchni. Ma szerokie zastosowanie religijne oraz duże znaczenie zdrowotne.
Indyjskie masło klarowane charakteryzuje się długim okresem przydatności do spożycia i nie musi być przechowywane w lodówce.
Czosnek i imbir to dwa ważne składniki, które stanowią dodatek do wielu dań. Czasami jednak stosowana jest gotowa pasta czosnkowo-imbirowa – dodaje się ją m.in. do klasycznego curry.
Chcesz przekonać się, jak smakuje kuchnia indyjska? Przenieś klimat tego regionu do swojego domu, zamawiając tradycyjne dania sztuki kulinarnej Indii – niejedna restauracja indyjska w Warszawie czeka na zamówienie od ciebie.
Fot. Materiały zewnętrzne