W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


„RYBA PO GRECKU” CZYLI TRADYCYJNY PRZYSMAK ...Z POLSKI

Opublikowano: 2011-07-11
Tradycyjna receptura Ryby Po Grecku jest rdzennie polska.
Do oferty przetworów rybnych firmy Contimax dołączyła „Ryba Po Grecku” w wygodnym opakowaniu. Produkt jest połączeniem opiekanych filetów śledziowych oraz pomidorowego sosu na bazie duszonych warzyw.

Skąd wzięła się nazwa i receptura tradycyjnego w Polsce dania, jakim jest Ryba Po Grecku, nikt już chyba nie pamięta. Jest jedną z tych potraw, której nazwa zdaje się wskazywać na region świata, z którego pochodzi, choć de facto ma z nim bardzo mało wspólnego. Podobnie zresztą jak śledź po japońsku, fasolka po bretońsku czy ruskie pierogi. Niektórzy uważają, że to pochodna izolacji Polski w czasach PRL-u i chęci nadania tradycyjnym daniom z naszego stołu wyjątkowej rangi przysmaków z zagranicy, choćby poprzez egzotycznie brzmiącą nazwę.

Receptura Ryby Po Grecku jest więc rdzennie Polska. Podstawą jest oczywiście sama ryba, najlepiej smażona i w panierce. Do tego sos, który bazuje na duszonych warzywach, przede wszystkim marchewce oraz pomidorach, a także odpowiednich przyprawach. Ryba Po Grecku Contimax jest połączeniem najlepszych elementów tradycyjnej receptury – opiekanego śledzia w panierce oraz delikatnie duszonych warzyw. Całość zamknięta jest w poręcznym opakowaniu, dzięki czemu stanowi idealną propozycję na przekąskę w ciągu dnia. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zawartość składników odżywczych w rybiekwasów omega 3 i witamin A, E, D oraz B12 – sprawia, że jest to zdrowa alternatywa dla słodyczy i snacków, które podjadamy między posiłkami.

Skąd wzięła się nazwa i receptura tradycyjnego w Polsce dania, jakim jest Ryba Po Grecku, nikt już chyba nie pamięta. Jest jedną z tych potraw, której nazwa zdaje się wskazywać na region świata, z którego pochodzi, choć de facto ma z nim bardzo mało wspólnego. Podobnie zresztą jak śledź po japońsku, fasolka po bretońsku czy ruskie pierogi. Niektórzy uważają, że to pochodna izolacji Polski w czasach PRL-u i chęci nadania tradycyjnym daniom z naszego stołu wyjątkowej rangi przysmaków z zagranicy, choćby poprzez egzotycznie brzmiącą nazwę.

Receptura Ryby Po Grecku jest więc rdzennie Polska. Podstawą jest oczywiście sama ryba, najlepiej smażona i w panierce. Do tego sos, który bazuje na duszonych warzywach, przede wszystkim marchewce oraz pomidorach, a także odpowiednich przyprawach. Ryba Po Grecku Contimax jest połączeniem najlepszych elementów tradycyjnej receptury – opiekanego śledzia w panierce oraz delikatnie duszonych warzyw. Całość zamknięta jest w poręcznym opakowaniu, dzięki czemu stanowi idealną propozycję na przekąskę w ciągu dnia. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zawartość składników odżywczych w rybie – kwasów omega 3 i witamin A, E, D oraz B12 – sprawia, że jest to zdrowa alternatywa dla słodyczy i snacków, które podjadamy między posiłkami.



Facebook
 

COUNT:32