W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Babeczka albo psikus?

Opublikowano: 2017-10-30
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego sezonu. To wyjątkowe warzywo jest również symbolem święta Halloween, które zdobywa w Polsce coraz większą popularność.

Aby uniknąć psikusów wyrządzanych przez dzieciaki przebrane za najróżniejsze potwory, można przygotować alternatywę dla gotowych słodyczy, a mianowicie zapas pysznych dyniowych babeczek.

Cukierek albo psikus?

Trick - or – treat? To zdecydowanie najczęściej wypowiadane słowa w nocy 31 października. W naszym kraju również coraz częściej możemy usłyszeć: „cukierek albo psikus?” Pytanie to zadawane jest przez straszne czarownice i upiory, krwiożercze wampiry oraz wałęsające się po okolicy kościotrupy. W tym dniu postacie z horrorów zapełniają ulice w poszukiwaniu słodyczy… I biada tym, którzy nie są przygotowani! Dzieciaki to prawdziwi eksperci w płataniu psikusów.

Dyniowe babeczki

Składniki (ciasto na 15 szt.) :
175 g cukru drobnego Cukier Królewski
85 g miękkiego masła
2 jajka
215 g purée z dyni
100 ml mleka
140 g mąki pszennej
½  łyżeczki cynamonu
¼  łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Składniki na krem:
200 g cukru pudru Cukier Królewski,
300 g serka śmietankowego,
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do dekoracji:
Cukier kandyz Cukier Królewski

Sposób przygotowania:
Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując do połączenia składników. Do purée z dyni dolewamy mleko, dodajemy ekstrakt z wanilii. Oddzielnie mieszamy wszystkie pozostałe sypkie produkty - mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. Do maślanej masy dodajemy naprzemiennie małe porcje mieszanki z purée oraz suchych składników, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Papilotki napełniamy masą do ok. 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 175oC przez 20-30 min. Upieczone należy od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia. Aby przygotować purée z dyni należy usunąć z jej środka pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skorupą do góry i piec do miękkości w 200oC przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ oddzielić od skórki łyżką, odsączyć go z wody i zmiksować na gładko.

Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, przekładamy do rękawa cukierniczego i pozostawiamy na jakiś czas do schłodzenia w lodówce. Udekorowane kremem babeczki posypujemy drobinkami cukru kandyz.

ip

fot. Sudzucker Polska



Facebook
Reklama
 

COUNT:32