Wstrzymaj konie! Są inne rozwiązania. Dzięki nim zabłyśniesz w towarzystwie nawet jeśli w kuchni jesteś nogą.
Ciasto francuskie zawsze pod ręką
Tu trzeba będzie wykazać się większym sprytem, gdyż ten dział wymaga znajomości obsługi piekarnika. Poza tym wszystko inne to pestka! Kup w pierwszym lepszym sklepie paczkę ciasta francuskiego i zaszalej. Jeśli przeraża Cię smażenie możesz od razu zaopatrzyć się w soczystego pomidora, fetę i paczkę ziół prowansalskich. Wyjmij ciasto z opakowania, rozłóż i pokrój na nieduże prostokąty. Widelcem zrób efektowną dekorację naokoło i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut, aż będą złociste. W międzyczasie sparz pomidorki wrzątkiem, obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój resztę w kosteczkę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Kiedy ciasto się upiecze i ostygnie połóż na jednej połowie rozkruszoną fetę, zaś na drugiej pomidorki.
Na szybko sprawdzą się też… parówki w cieście. Wystarczy, że zaopatrzysz się w dobrej jakości parówki lub kiełbaski (najlepiej cienkie). Pokrój ciasto na paseczki i owiń każdą parówkę jak spiralkę. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz, aż się ze złocą. Możesz jeszcze gorące posypać startym serem i ziołami prowansalskimi.
W sezonie wiosennym, kiedy na targach pojawiają się szparagi możesz zabłysnąć tartą z tymi warzywami. Kup szparagi, dobry i twardy ser, jajko, śmietanę 12% i garść pomidorków koktajlowych. Szparagi pozbaw zdrewniałych końcówek, dobrze opłucz z piasku i gotuj w osolonej wodzie 10 minut. Kiedy będą gotowe rozłóż ciasto i zagnij jego brzeżki tak, żeby były grubsze. Ząbkami widelca dociśnij, aby zrobić ładny wzorek. Zmieszaj jajko, dwie łyżki śmietany, sól oraz pieprz i posmaruj miksturą środek ciasta. Posyp startym serem i połóż szparagi w poprzek. Pomidorki w połówkach połóż pomiędzy nie i piecz wszystko aż będzie ładnie przyrumienione.
Tortilla w 5 odsłonach
Tortilla może okazać się nieco bezpieczniejszym wyborem. Z samych placków można wyczarować pyszne quesadille i rolki. Koniecznie kup dobry ser, paprykę, łososia wędzonego na zimno, jajka, sałatę, pomidorki i słoi majonezu. Jeśli wpadnie ci do głowy inny pomysł, zaszalej!
Tortille po wyjęciu z paczki trzeba zawsze nieco podgrzać, wtedy są miękkie i nie kruszą się podczas zawijania. Podgrzej placki na dużej patelni po minucie z każdej strony. Połóż na talerzu lub desce i na środku posmaruj warstewką majonezu. Połóż listek sałaty, płat łososia, ugotowane jajko pokrojone w plasterki i okraś szczyptą sera. Zawiń jak naleśnik i pokrój na kawałki niczym sushi. Dodatki mogą być przeróżne w zależności od tego, co akurat masz pod ręką czy też na co akurat masz ochotę.
Quesadilla to równie prosta potrawa, z tym, że serwowana na ciepło. Tradycyjnie może zawierać jedynie ser, ale jeśli wypełnisz ją np. szynką i pastą z suszonych pomidorów, nabierze więcej kolor. Placek tortilli podgrzej na patelni, na niego wysyp starty ser (może być mozzarella), ułóż plasterki szynki a drugi placek od spodu posmaruj pastą z pomidorów. Całość podgrzej jeszcze z jednej i drugiej strony. Serwuj pokrojone niczym pizzę, póki są ciepłe.
Złoto dla zuchwałych, czyli…zamawiamy w pizzerii
To rozwiązanie jest nieco bezkompromisowe i zarezerwowane dla odważnych. Musisz zdążyć z zamówieniem zanim goście zapukają do twoich drzwi i odkryją, że smakowita pizza czy skrzydełka nie są twoim dziełem. Wybierając to rozwiązanie najlepiej zdecydować się na sprawdzone lokale. A takim jest Domino's pizza. Dzięki temu, że ich lokale rozmieszczone są w strategicznych punktach większości dużych miast w Polsce dowóz zajmuje mniej więcej 30 minut od złożenia zamówienia. Menu restauracji to nie tylko pizzę, ale i kolorowe wrapy, soczyste skrzydełka z kurczaka czy ciasteczka z kawałkami czekolady. Codziennie można wybierać z kilku promocji więc zawsze się opłaca. Domino’s dba o wysoką jakość składników a wszystko przygotowywane jest na miejscu zaraz po złożeniu zamówienia. Na stronie https://www.dominospizza.pl skorzystasz z kreatora pizzy lub wybierzesz którąś z 23 smakowitych opcji. Pamiętaj, aby schować pudełka, żeby goście się nie domyślili!
Materiały zewnętrzne