W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Biała herbata – smakowity eliksir

Opublikowano: 2013-03-23
Biała herbata na zdrowie.
Wyśmienite walory smakowe, ale także źródło wielu wartości odżywczych, czyli po prostu biała herbata!

Biała herbata jest znana od wieków, jednak nie przez wszystkich doceniana. Z pewnością jest najdroższą i najrzadziej spotykaną z pośród wszystkich odmian herbat. Największym uznaniem cieszy się wśród prawdziwych koneserów smaku.

Więdnięcie, suszenie, ale nie zwijanie!
Biała herbata jest wytwarzana głównie w Chinach. Jej produkcja jest limitowana i odbywa się według tradycyjnej i ściśle przestrzeganej metody. Bez wątpienia ma ona wpływ na jej wyjątkowy smak. Zbiory są przeprowadzane wyłącznie z pąków liści wczesną wiosną. Wówczas bowiem roślina budzi się ze snu zimowego. Przy obróbce należy zwracać szczególną uwagę na to, aby młode pędy nie zostały uszkodzone. Właśnie dlatego poddaje się je tylko procesowi więdnięcia, a następnie suszenia. Pędy nie są ani prażone, ani zwijane. Rytuał ten gwarantuje zachowanie naturalnych właściwości, ale również delikatny i subtelny smak.

Ponadprzeciętne właściwości
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jakie właściwości ma biała herbata. Przede wszystkim napar z niej zawiera bardzo dużo witaminy C, która wspomaga naszą odporność, ale łagodzi także napięcia i stresy. Dzięki białej herbacie możemy wyeliminować z naszej diety kawę, bowiem cenne źródło kofeiny znajdziemy w tym naparze. Biała herbata wspomaga koncentrację, dlatego też jej picie jest szczególnie polecane osobom, które pracują umysłowo. Mało tego, wykazuje ona wręcz cudotwórcze właściwości, gdyż zawiera bardzo dużą ilość związków antyoksodacyjnych i antymutagennych, dlatego jej picie jest zalecane osobom, które są obciążone chorobami genetycznymi. Biała herbata nazywana jest „eliksirem młodości” nie bez powodu. Zawarte w niej polifenole chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Jedna filiżanka naparu zawiera nawet dwa razy więcej tych substancji niż zielona siostra.

Tajemnica tkwi w parzeniu
Białą herbatę można parzyć trzykrotnie. Najlepiej, jeśli liście będziemy zalewać wodą o temperaturze 85-90 stopni Celsjusza. Czas parzenia powinien wynosić ok. 5min. W ten sposób parzona herbata zachowa swoje walory smakowe, wartości odżywcze, ale również unikalny aromat. Co ciekawe, wbrew temu co sugeruje nazwa, herbata biała po zaparzeniu uzyskuje kolor jasnosłomkowy.

Sypana czy w saszetkach?
Cena białej herbaty w Polsce nie jest niska. Waha się ona od 20 do ponad 100 złotych za 100gram. Producenci herbat kuszą nas również zakupem tego cennego naparu zamkniętego w saszetkach np. typu piramidki. Bez wątpienia oferta jest atrakcyjna, gdyż możemy nabyć białą herbatę o różnym smaku, m.in. mandarynkowo-poziomkowy, jabłko z liczi, granat czy malina. Herbaty te są smaczne, a przede wszystkim dużo tańsze.

Wieczór z filiżanką białej herbaty z pewnością zaliczymy do udanych.

Joanna Ulanowicz
(Joanna.ulanowicz@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu



Facebook
 

COUNT:30