W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Błyskawiczne ciasto jogurtowo–cytrynowe

Opublikowano: 2013-04-18
Przepis na błyskawiczne ciasto jogurtowo–cytrynowe Limmi.
Przygotowanie tego ciasta jest błyskawiczne – a z talerzy znika jeszcze szybciej. Delikatne, lekkie i orzeźwiające w smaku małe co nieco zachwyca wszystkich – niezależnie od wieku…

To idealne ciasto na miły początek dnia, na drugie śniadanie czy do popołudniowej kawy. Jest bajecznie proste w przygotowaniu i nie może się nie udać. To pyszne, wilgotne ciasto pachnące cytryną większości z nas kojarzy się z dzieciństwem i piękną pogodą – czas przywołać wspomnienia! Ciasto jest soczyste i aromatyczne, ma prześliczny kolor i potrzeba bardzo dużo silnej woli, żeby nie zjeść go wprost po wyjęciu z piekarnika.

Składniki:

  • 340 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 całe, duże jajka,
  • 120 g cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 300 g jogurtu naturalnego ,
  • skórka z jednej cytryny,
  • 4 łyżki soku z cytryny Limmi


Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier, a następnie dokładnie mieszamy. Jajka rozbijamy w osobnym naczyniu, dodajemy do nich wszystkie pozostałe składniki, delikatnie mieszając masę łyżką - aż stanie się gładka. Przekładamy ją do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy lub kwadratowej blaszki. Pieczemy ok. 50 min w piekarniku rozgrzanym do 170oC. Dla pewności sprawdźmy patyczkiem, czy jest gotowe. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Fot. Index Food
IP



Facebook
 

COUNT:32