Brak pomysłu na obiad? Poznaj przepisy na kalafiora

Opublikowano: 2019-07-03
Przepisy z kalafiorem na obiad.
Każdemu z nas od czasu do czasu zdarza się sytuacja, w której brakuje pomysłu na obiad. Zwykle rozwiązania tego problemu wystarczy poszukać w lodówce lub osiedlowym sklepie.

Nasza dzisiejsza propozycja to kalafior, który doskonale sprawdzi się jako sycący dodatek do dań, jak również główny element potrawy. Poznaj sekrety idealnego gotowanego kalafiora oraz inspirację do przygotowania przepysznych kotlecików z tego smacznego warzywa.

Kalafior z masłem i bułką tartą – wyśmienity dodatek do obiadu

Z pozoru kalafior z masłem i bułką tartą to dodatek do obiadu, który wydaje się banalny w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego. Co prawda, by opanować tę sztukę, nie trzeba odwiedzać renomowanej restauracji, jednak aby kalafior z bułką tartą i masłem wyszedł idealnie, musimy ściśle trzymać się wskazówek zawartych w przepisie. Do przygotowania jednej sztuki średniej wielkości kalafiora zużyjemy pół kostki masła i około 4 łyżek bułki tartej. Przydatne będą oczywiście także sól i pieprz.

Kalafiora możemy ugotować w całości w większym garnku. Wcześniej należy oczywiście odkroić liście i dokładnie umyć warzywo. Kalafiora wkładamy do garnka z osoloną wrzącą wodą. Ilość soli zużytej do jego przygotowania zależy wyłącznie od naszych preferencji. Jak długo gotować kalafiora? Na to pytanie nie ma uniwersalnej odpowiedzi. Najlepiej co pewien czas sprawdzać, czy warzywo stało się miękkie. Niektórzy z nas preferują wersję bardziej chrupiącą.

Po zagotowaniu kalafiora należy go odcedzić i podzielić na mniejsze części. Następnie na patelni roztapiamy pół kostki masła i dodajemy do niego bułkę tartą, cały czas mieszając na małym ogniu, dopóki bułka się nie zarumieni. Później wystarczy tylko zalać warzywo masłem i bułką, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kotleciki z kalafiora

Czy kalafior może wystąpić w naszym obiedzie jako główny składnik i w pełni zaspokoić głód? Oczywiście! Nasza druga inspiracja, czyli kotlety z kalafiora, stanowi potwierdzenie tej tezy. Do przygotowania kotlecików potrzebujemy jednego kalafiora, bułki, 3 jaj, cebuli ze szczypiorkiem, bułki tartej i czosnku. Niezbędne będą także ulubione przyprawy.

W pierwszej kolejności bułkę należy namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć. Ugotowanego na miękko w osolonej wodzie kalafiora odsączamy, studzimy, a na końcu siekamy. Do kalafiora dodajemy następnie namoczoną bułkę, posiekaną cebulę i szczypiorek, a także czosnek i bułkę tartą. Do składników wbijamy trzy jajka. Aby kotleciki były jeszcze bardziej smakowite, warto dodać do nich ulubione przyprawy. Doskonale sprawdzą się sól, pieprz i papryka.

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie uformować z nich niewielkie kotleciki. Później obtaczamy je w jajku oraz panierce, którą możemy przygotować na przykład z bułki tartej, płatków kukurydzianych czy płatków owsianych. Teraz wystarczy rozgrzać olej na patelni i smażyć kotleciki aż do uzyskania złotego koloru. Najlepiej podawać je w towarzystwie ulubionych warzyw.

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15