W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Cake pops – ciastka na patyku

Opublikowano: 2014-01-23
Przepis na ciastka na patyku.
Łatwy, czas przygotowania 2,5h

Składniki:
Ciasto podstawowe:

  • 135 g cukru drobnego białego w kartonie z zakrętką Cukier Królewski
  • 3 łyżeczki kakao
  • 125 ml mleka
  • 60 g masła
  • 170 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki powideł ze śliwek
  • 1 jajko
  • 1 żółtko


Masa na około 25 ciasteczek (580 g ciasta):

  • 170 g serka mascarpone
  • 110 g orzechowo-czekoladowego kremu do kanapek
  • 300 g czekolady (najlepiej białej lub deserowej)
  • 1 łyżka oleju
  • Cukier perlisty Cukier Królewski (do dekoracji)


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. W niewielkim garnku mieszamy cukier, kakao i mleko. Podgrzewamy je, dodając po kawałku masła. Mieszankę gotujemy przez 2 minuty i odstawiamy do ostygnięcia. Tortownicę o średnicy około 20 cm lub keksówkę o wymiarach około 10 cm na 20 cm smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.

Gdy mieszanka kakaowa wystygnie, dodajemy do niej wymieszane: mąkę, przyprawy i sodę. Całość miksujemy. Dodajemy powidła i mieszamy masę łopatką lub łyżką. Ubijamy białko, a gdy będzie już sztywne, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Mieszankę jajeczną przelewamy do misy z masą, delikatnie mieszamy bez użycia miksera, a następnie przelewamy całość do formy. Ciasto pieczemy ponad 40 minut. Jego gotowość sprawdzamy metodą suchego patyczka. Powinniśmy uzyskać około 580 g ciasta, które po ostygnięciu musimy rozkruszyć, usuwając podpieczone brzegi.

Okruszki ciasta ugniatamy z serkiem i kremem, ubijamy w kulę i po zawinięciu w folię spożywczą chowamy na kilkanaście minut do zamrażalnika. Ze schłodzonej masy wycinamy małymi foremkami kształty lub rolujemy kuleczki o średnicy nie większej niż 3 cm. Ponownie wstawiamy cisto do zamrażarki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Maczamy w niej końcówki patyczków do lizaków i wbijamy je w wystudzone już porcje ciasta, nie dalej niż do połowy. Po raz kolejny chłodzimy ciasteczka. W międzyczasie podgrzewamy czekoladę, dodając do niej olej i dokładnie mieszając. Zimne ciastka na patyczkach zanurzamy w czekoladzie lub przy użyciu łyżeczki oblewamy je nią równomiernie. Obtaczamy w posypkach lub polewamy strużkami czekolady w kontrastującym kolorze. Najlepiej nadają się do tego czekolady białe lub deserowe. Mleczne są dość ciężkie i mogą powodować spadanie ciasteczek z patyczka. Sama masa będzie na tyle słodka, że dzieci nie zauważą gorzkiego smaku czekolady deserowej. Warto pamiętać, że biała czekolada szybko zastyga, trzeba się więc spieszyć z dekorowaniem jej powierzchni posypkami. Deserowa z kolei tężeje nieco dłużej, dlatego namoczone w niej cake popsy musimy na chwilę odstawić np. do wysokiej szklanki lub wbić w gąbkę florystyczną czy styropian.  

Autorką przepisu i zdjęcia jest Agnieszka Piątkowska z prettybaked.pl.

Fot. Südzucker Polska
IP



Facebook
 

COUNT:30