W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Camembert z miodem i różowym pieprzem, rozmarynem i szpinakiem

Opublikowano: 2012-11-20
Przepis na camembert z miodem i różowym pieprzem, rozmarynem i szpinakiem.
Przepis na camembert z miodem i różowym pieprzem, rozmarynem i szpinakiem.

Składniki (dla 6 os.)

  • 1 camembert,
  • 70 g miodu,
  • 10 g różowego pieprzu,
  • 2 cl octu balsamicznego,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu,
  • młode liście szpinaku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.


Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Podsmażyć camembert na patelni 1 minutę z obu stron, dodać gałązkę rozmarynu, różowy pieprz i miód. Poczekać, aż się zrobi pianka. Polać camembert miodem, doprawić solą i pieprzem. Wsadzić do piekarnika na 5 min.
Umyć szpinak. Przygotować vinaigrette: zmieszać ocet, oliwę z oliwek, sól, pieprz. Pomieszać ze szpinakiem. Wyciągnąć camembert z piekarnika (powinien delikatnie opaść) i podawać w całości lub pokrojony na talerzu ze szpinakiem.
Podawać z cydrem Normandzki Brut lub z czerwonym winem Beaujolais, Gamay.

Najlepiej używać niezbyt miękki camembert, żeby wszystko dobrze się trzymało podczas pieczenia.

Przepis autorski, David Gaboriaud, SmArt Studio



Facebook
 

COUNT:29