W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Catuaba – afrodyzjak i lek na potencję? Właściwości i sposób parzenia herbaty catuaba

Opublikowano: 2018-01-16
Jak parzyć herbatę catuaba, by nie straciła swoich właściwości.
W gorącej Ameryce Południowej żyją Indianie Guarani. Równie gorące jak tamtejsze słońce jest ich pożycie seksualne – a to za sprawą niewinnej rośliny i parzonej z jej kory herbaty.

Poznaj sekretne właściwości catuaby!

Czym jest catuaba?

Catuabą nazywamy wewnętrzne kawałki kory drzewa trichilia catigua, a właściwie wszelkie wytwarzane z nich preparaty. Potocznie jednak mówi się w ten sposób o sproszkowanej korze, służącej do zaparzania herbaty.

Herbata z catuaby jest źródłem wielu cennych dla organizmu mikro- i makroelementów. Zawiera ona m.in. olejki aromatyczne, garbniki czy alkaloidy. W sproszkowanej korze znajdują się również fitosterole (bliźniaczo podobne do hormonów płciowych u ludzi) które sprawiają, że catuaba jest uważana za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków.

Catuaba – właściwości

Nazwa drzewa trichilia catigua oznacza w języku Indian Guarani „to, co daje siłę Indianom”. Nic dziwnego! Regularne picie naparu z catuaby wzmacnia układ odpornościowy i działa bakteriobójczo. Równocześnie catuaba wzmaga namnażanie białych krwinek, poprawiając ukrwienie.

Zawarte w sproszkowanej korze alkaloidy zwane są catuabinami. Te unikalne substancje wpływają łagodząco na zszargane nerwy i pomagają w zasypianiu. Niektórzy twierdzą nawet, że catuaba działa jak delikatny antydepresant!

Jak już wspomnieliśmy, catuaba jest również afrodyzjakiem - substancje w niej zawarte bardzo mocno wpływają na problemy z popędem płciowym oraz erekcją. Co ważne, w przeciwieństwie do chemicznych odpowiedników, catuaba jako lek na potencję nie wywołuje żadnych efektów ubocznych.

Catuaba – sposób parzenia

Wiesz już, czym jest i jakie właściwości ma catuaba. Czas dowiedzieć się, jak ją parzyć!

Przepis jest banalnie prosty. Do niewielkiego garnka wlej wodę (250 ml) i wsyp catuabę (1 łyżeczka). Napój gotuj przez 5 minut na niewielkim ogniu, następnie odstaw go do naciągnięcia. Napar jest gotowy do wypicia po kolejnych 15 minutach.

Jeżeli napar z catuaby nie przypadnie Ci do gustu (a jednak chcesz skorzystać z jego niesamowitych właściwości), możesz śmiało łączyć go z innymi napojami. Uważaj jednak na ilości wypitego naparu – dorosłym zaleca się wypijać maksymalnie do trzech filiżanek na dobę.

Ze względu na swoje właściwości, po napój nie powinny sięgać dzieci i kobiety w ciąży. Tym polecamy raczej rozgrzewające herbaty - poznaj niezwykłe przepisy na świąteczną herbatę: http://kosapopatelni.pl/poznaj-niezwykle-przepisy-swiateczna-herbate/.

***

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat catuaby? Informacji szukaj na www.herbata.info.

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 

COUNT:31