W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Cholesterol a depresja

Opublikowano: 2015-05-04
Wpływ poziomu cholesterolu na depresję.
Niewiele osób wie, że cholesterol, obecny w membranach komórkowych, produkowany jest przez ludzki organizm, a jego rola okazuje się decydująca w komunikacji międzykomórkowej.

Jest także używany do budowy błony biologicznej komórek, produkcji hormonów płciowych i nadnerczy oraz odgrywa istotną rolę w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Aby ciało ludzkie funkcjonowało bez zarzutu, kluczowa okazuje się równowaga. Zbyt wysoki poziom złego cholesterolu zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, jak miażdżyca, udar mózgu, zawał serca, zaś zbyt niski dobrego może być przyczyną depresji.

Jesienna melancholia czy depresja?
Smutek, przygnębienie, a nawet rozpacz to emocje, których w swoim życiu doświadcza każdy. Trzeba jednak umieć odróżnić chwilowy spadek formy od depresji. Depresja jest chorobą, która dotyka od 2 do 4% mieszkańców Europy, z czego wynika, że w Polsce cierpi na nią około 1 mln mieszkańców. Szacuje się również, że około 25% populacji będzie dotkniętych schorzeniem w jakimś okresie życia(1). Charakterystycznymi objawami choroby są: długotrwałe przygnębienie niezależne od okoliczności, poczucie braku energii, niska samoocena, niemożność przeżywania radości. Nadrzędne staje się podjęcie leczenia, bowiem w ciężkiej postaci depresja może być stanem zagrożenia życia – dochodzi do całkowitej utraty łaknienia, zaniku pragnienia a, w skrajnych przypadkach, pojawiają się myśli samobójcze.

Zaburzenia poziomu cholesterolu a depresja
Depresja stanowi schorzenie o wielopłaszczyznowym podłożu i może wynikać z zaburzeń w poziomie neuroprzekaźników, czynników środowiskowych, genetycznych oraz negatywnych doświadczeń i pesymistycznego myślenia. Coraz częściej jako przyczynę podatności na stany depresyjne wymienia się też hipocholesterolemię, czyli zbyt niski poziom cholesterolu HDL.(2) Jednorazowe spadki cholesterolu nie stanowią, oczywiście, zagrożenia dla zdrowia. Problem pojawia się, gdy niski poziom utrzymuje się przez dłuższy okres – spada wówczas odporność, zwiększa się podatność na infekcje, choroby wątroby, gruźlicę oraz wspomnianą wcześniej depresję. Ale – skoro organizm sam wytwarza cholesterol – jakie czynniki wpływają na występowanie niedoborów? Spadek cholesterolu może być skutkiem leczenia farmakologicznego, np. stosowania leków przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu. Powodują go też zaburzenia wchłaniania, m.in. o podłożu genetycznym i infekcyjnym oraz choroby wątroby (wątroba w dużej mierze odpowiada za produkcję cholesterolu, dlatego wszelkie stany zapalne, wirusowe, marskość wątroby oraz choroby nowotworowe mogą stanowić przyczynę spadku jego poziomu we krwi). Przyczyną może być też nadczynność tarczycy, bowiem gruczoł ten ma wpływ niemal na wszystkie procesy zachodzące w organizmie. Czasami jednak niski poziom cholesterolu jest uwarunkowany genetycznie i nie muszą mu towarzyszyć zaburzenia wchłaniania.

Co z tym cholesterolem?
Niski poziom cholesterolu nie jest powodem do radości, okazuje się bowiem, że jego ilość wpływa na aktywność serotoniny w mózgu – neuroprzekaźnika związanego z nastrojem. Niski poziom serotoniny łączony jest z zachowaniem depresyjnym, aspołecznym oraz gwałtownym. W efekcie niedoboru cholesterolu, w komórkach nerwowych serotonina nie może w prawidłowy sposób związać się ze swoimi receptorami. Warto wiedzieć, że cholesterol stabilizuje także receptory innego hormonu – oksytocyny, odpowiedzialnego z kolei za więzi społeczne(3).

Aby zapobiec ryzyku wielu chorób, w tym depresji, warto unikać skrajności. Należy dbać o właściwy poziom dobrego cholesterolu, by wszelkie procesy w organizmie przebiegały prawidłowo. Kluczowa jest aktywność fizyczna, suplementacja, rzucenie palenia oraz zmiany w codziennym menu. Owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste obniżają poziom złego cholesterolu. Warto zastąpić masło produktem ze stanolami roślinnymi (np. Benecol), który z pewnością poprawi nie tylko smak codziennych posiłków, lecz także samopoczucie.

1 Poradnik opracowany w Instytucie Lundbecka, Kopenhaga, tłumaczenie i adaptacja do warunków polskich dr. hab. n. med. J. Jaracz, Katedra i Klinika Psychiatrii Akademii Medycznej w Poznaniu, Co warto wiedzieć na temat depresji.

2 Fundacja Powrót do marzeń; Niedobór cholesterolu, maj 2012r http://www.pdm.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=66&Itemid=113

3 Fundacja Powrót do marzeń; Niedobór cholesterolu, maj 2012r http://www.pdm.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=66&Itemid=113

Fot. benecol.pl
Autor zewnętrzny



Facebook
 

COUNT:30