W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Ciasteczka nadziewane

Opublikowano: 2012-12-05
Przepis na ciasteczka nadziewane.
Przepis na ciasteczka nadziewane z żurawiną.

Składniki do przygotowania na ok. 55 sztuk:
Na kruche ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (wanilia burbońska)
  • 200 g masła

Na nadzienie i dekorację:

  • 70 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru (przesianego)
  • 1 łyżeczka wiśniówki (lub soku wiśniowego)
  • 150 g kuwertury z pełnego mleka


Przygotowanie:

  1. Wymieszać w misce mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodać masło w kawałkach. Całość szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto rozwałkować na grubość 2–3 mm na blacie lekko posypanym mąką. Wyciąć okrągłe ciasteczka (o średnicy 4–5 cm). Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 10–12 minut. Ciasteczka przełożyć na kratkę pod gorące naczynia do ostygnięcia.
  3. Bardzo drobno posiekać 40 g cranberries. Masło wymieszać z cukrem pudrem i wiśniówką. Dodać cranberries i wymieszać. Kremem z masła połączyć po dwa ciasteczka. Odstawić na godzinę do ostygnięcia.
  4. Kuwerturę drobno posiekać, włożyć do miski i rozpuścić w naczyniu w gorącej kąpieli wodnej. Ciasteczka udekorować kuwerturą i pozostałymi cranberries.


Czas przygotowania: ok. 90 minut + czas chłodzenia

Wartości odżywcze na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 89 kcal, 371 kJ
Białko: 0,8 g
Tłuszcz: 5,7 g
Węglowodany: 9 g

Fot. Cranberries
IP



Facebook
 

COUNT:29