W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Ciasto marchewkowe z masą twarożkową

Opublikowano: 2012-10-20
Przepis na ciasto marchewkowe z masą twarożkową.
Przepis na ciasto marchewkowe z masą twarożkową.

Składniki:

  • 200 g cukru trzcinowego Bio
  • 150 g cukru pudru Cukier Królewski
  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • 540 g marchewki
  • 3 jajka
  • 100 g orzechów włoskich
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 375 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g kremowego serka śmietankowego
  • 30 g miękkiego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:
Etap 1
Jajka, olej i cukier trzcinowy BIO należy utrzeć na jasną, jednolitą i puszystą masę. Następnie marchewki zetrzeć na tarce (najlepiej tej o dużych oczkach) i dodać do masy, razem z posiekanymi orzechami i startą skórką z pomarańczy.
Etap 2
Mąkę należy przesiać, by nabrała powietrza i była delikatniejsza, a następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą korzenną i szczyptą soli. Wymieszane produkty należy dodać do masy jajecznej i wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Etap 3
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 22cm i piec godzinę i 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Etap 4
Upieczone ciasto przełożyć na podstawkę i wystudzić. By zrobić masę twarożkową, należy utrzeć masło z kremowym serkiem i cukrem pudrem, aż nabierze puszystej konsystencji. Na końcu krem rozsmarować na ostudzonym cieście.

Autorką przepisu oraz fotografii jest Komarka – właścicielka bloga http://everycakeyoubake.blogspot.com/

Fot. Every cake you bake
IP



Facebook
 

COUNT:30