W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Ciekawostki na temat makaronu

Opublikowano: 2015-12-04
Historia i ciekawostki na temat makaronu.
Uniwersalny, pyszny, sycący. Spożywamy go od małego, a jednak wciąż skrywa przed nami różne tajemnice. Oto wybrane ciekawostki na jego temat.

Niejedna z miłośniczek makaronu przekonana jest pewnie, że jego ojczyzną są Włochy. Błąd! Najstarszy makaron odkryto w Chinach. Również Arabowie z dawien dawna konsumowali wyrób na bazie mąki, wody i jaj. Stary Kontynent na pewno nie jest więc kolebką tego przysmaku.

Makaron ma swoje święto. Obchodzimy je pod koniec października od 1995 roku, a więc już okrągłe 20 lat. Ustanowiono je, by promować ten jedyny w swoim rodzaju produkt żywnościowy.

Obliczono, że przeciętny Polak spożywa około 5 kilogramów makaronu rocznie. W porównaniu z innymi nacjami to niewiele. Tym bardziej, że statystyczny Włoch zaprasza do swojego żołądka aż sześć razy tyle! A przecież to takie wspaniałe źródło węglowodanów.

W Rzymie istnieje Muzeum Makaronu. To jedyna taka instytucja na świecie. Obejrzeć w niej można urządzenia używane do produkcji makaronu, a także archiwalne fotografie, na których uwieczniono historię wyrobu tego półproduktu. Nie brak i biblioteki z interesującymi lekturami na temat włoskiej pasty.

Producenci makaronu mają swojego patrona. Jest nim św. Szczepan. W XVIII wieku znaleziono bowiem jego ciało w korycie do wyrabiania ciasta. Uznano to za znak i zaczęto polecać wytwórców makaronu jego opiece.

Makaron nie musi mieć jednolitego koloru. W niektórych sklepach dostępne są makarony o różnych barwach. Regulacje prawne zabraniają używać do nadawania kolorów chemii, dlatego makarony barwi się naturalnymi barwnikami i ekstraktami. Wykorzystuje się do tego np. szpinak, buraki, pomidory, marchew, sproszkowaną paprykę, dynie, a nawet kałamarnice.

Rodzajów makaronu jest tyle, że nawet najwybredniejszy łasuch znajdzie tu coś dla siebie. Z ciekawszych pozycji spróbować warto makaronu sojowego, orkiszowego, ryżowego, kukurydzianego. Lista dostępnych rodzajów, a jest ich ponad 600 jest przypuszczalnie co najmniej tak długa jak połączone ze sobą nitki makaronu spaghetti ze średniej wielkości talerza. Zgadzacie się z tym stwierdzeniem?

Włosi mają liczne ciekawe powiedzonka powiązane ze słowem: makaron. „Pojawić się jak ser na makaronie”  - to przyjść punktualnie. „Być jak woda po ugotowanym makaronie”  - być nieuczciwym. Hasłem: „wrzucaj makaron” włoscy mężowie dawali natomiast dawniej znać swoim małżonkom, że za parę chwil będą w domu.

Makaron doczekał się swoich wyznawców. Pastafarianie zupełnie poważnie traktują Latającego Potwora Spaghetti jako bóstwo. „Ave nitki” jest więc u nich na porządku dziennym.

Największymi producentami makaronu są Włochy, USA i Brazylia.

Z roku 1000 pochodzi pierwszy udokumentowany przepis kulinarny na makaron.

„Al dente” oznacza: „na ząb”.

Pierwsza fabryka makaronu powstała w XVIII wieku, w Wenecji.

Według mitologii greckiej makaron wynalazł bóg ognia: Hefajstos.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
 

COUNT:32