W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Co ja chrupię?

Opublikowano: 2015-06-05
Rodzaje pieczywa chrupkiego.
Pieczywo chrupkie coraz częściej staje się zamiennikiem tradycyjnego chleba, a także stanowi doskonałą przekąskę w przerwach między posiłkami.

Sklepowe półki uginają się od różnych typów tego przysmaku. Jak dobrać odpowiednie pieczywo, które będzie nam nie tylko smakowało, ale również pomagało zachować odpowiednią sylwetkę i zadba o nasze zdrowie? Zobaczcie, jakie rodzaje i smaki chrupkiego pieczywa oferują nam producenci.

Pieczywo chrupkie produkowane jest z przeróżnych rodzajów mąki, czasem z dodatkiem drożdży, oleju roślinnego, a nawet cukru. Zanim zdecydujemy się na zakup, musimy prześledzić jego skład – w żadnym wypadku nie powinno tam być żadnych konserwantów, czy środków polepszających konsystencję. Do wyboru mamy chrupkie pieczywo powstałe z mąki żytniej, pszennej, kukurydzianej bądź z mieszanki.  Ten zamiennik tradycyjnego pieczywa jest źródłem cennego błonnika i witamin. Dodatkowo do wyboru mamy różne dodatki poprawiające smak i wartości odżywcze, najpopularniejsze to: siemię lniane, sezam, słonecznik, otręby, wiesiołek, pestki dyni.

Wafle ryżowe powstają z dmuchanego ryżu. Do wyboru mamy: pełnoziarniste, ryżu brązowego i białego oraz z dodatkami: wiesiołkiem, pestkami dyni, solą morską, bananami, kokosem, a nawet w polewie czekoladowej. Wafle pełnoziarniste i te z brązowego ryżu zawierają dużo więcej witamin i mikroelementów niż te na bazie białego. Trzeba pamiętać, że tego nie należy spożywać w dużych ilościach. Wysoki indeks glikemiczny, który powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi – to likwiduje uczucie głodu, ale tylko chwilowo, ponieważ równie gwałtownie spada, powodując uczucie głodu. Co ciekawe, wafle mają dwa razy więcej kalorii niż tradycyjne pieczywo chrupkie.

Maca przyrządzana jest z mąki i niewielkiej ilości wody, bez dodatku soli czy drożdży. Do wyboru mamy te na bazie mąki pszennej, żytniej, orkiszowej. Nie powinna zawierać żadnych konserwantów – trwałość produktu zapewnia sposób wypieku.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
 

COUNT:31