Co musisz wiedzieć o orzeszkach piniowych?

Opublikowano: 2020-03-27
Orzeszki piniowe - co musisz o nich wiedzieć?
Orzechy są bardzo wartościowym elementem każdej diety, ponieważ dostarczają dużo cennych składników i wartości odżywczych.

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów orzechów, w tym również te piniowe, które mimo niewielkich rozmiarów posiadają substancje odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co musisz wiedzieć o orzeszkach piniowych? Dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety? Dowiesz się, czytając nasz poniższy artykuł.

Czym są orzeszki piniowe?

Orzeszki piniowe to nic innego jak odmiana kilku rodzajów sosny, zwłaszcza sosny pinii, która występuje głównie w północnych częściach krajów śródziemnomorskich oraz w krajach przy brzegu Morza Czarnego. Wyróżniają się przede wszystkim swoim rozmiarem – to drobne i podłużne orzeszki o jasnym odcieniu. Charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem, ale bardzo delikatnym, dlatego wpisują się w smak wielu dań i deserów. Piniowe orzechy swoje zastosowanie znajdują nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce.

Jakie wartości odżywcze znajdziemy w orzechach piniowych?

Orzechy piniowe mogą pochwalić się wieloma pozytywnymi aspektami, ponieważ zawierają cenne składniki, które sprawiają, że dostarczamy organizmowi wszystkich najważniejszych  witamin i minerałów. W orzeszkach piniowych znajdziesz głównie:

  • witaminę E,
  • witaminę C,
  • witaminę B1,
  • białko,
  • cynk,
  • magnez,
  • miedź,
  • mangan,
  • potas,
  • fosfor,
  • kwas linolenowy.

Właściwości orzeszków piniowych

Orzechy piniowe są przede wszystkim bogatym źródłem energii, odpowiadają za przyspieszoną przemianę materii i regenerację organizmu. Dlatego spożywanie ich zaleca się osobom, które pracują umysłowo. Orzeszki piniowe zaleca się w stanach bezsenności, przemęczenia i ogólnych napięć nerwowych. Wpływają na poprawę wzroku, zmniejszają apetyt, pobudzają syntezę białka i odpowiadają za leczenie dolegliwości żołądkowych.

Zawarte w nich składniki, w tym tłuszcze, są znacznie lepiej przyswajalne przez organizm. Zapobiegają tworzeniu się blaszek miażdżycowych oraz komórek nowotworowych.

Jak wykorzystać orzeszki piniowe w kuchni?

Piniowe orzechy charakteryzują się przede wszystkim swoim wyjątkowym i delikatnym smakiem, który jest nieco specyficzny. Dlatego dzięki swojej oryginalności pasuje do wielu potraw. Można również je prażyć, ponieważ pod wpływem ciepła uwydatnia się jego zapach i stają się jeszcze lepsze w smaku.

Orzeszki piniowe można zjeść w formie samodzielnej przekąski lub dodawać do koktajli, sałatek, smoothie, dań wytrawnych, potraw mięsnych, a także do deserów jak placki czy ciasteczka. Będą również pasować do dań z makaronem i sosami (chociażby włoskie pesto), a same orzeszki można również podawać do potraw serowych. Orzeszki piniowe mogą być elementem zapiekanek szczególnie tych, które zawierają mięso. Z samych orzechów tłoczy się na zimno olej piniowy i miód.

Gdzie kupić orzeszki piniowe?

Orzeszki piniowe dostaniemy z pewnością w większych sklepach spożywczych oraz w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Obecnie tego rodzaju sklepy są bardzo popularne, ponieważ coraz więcej osób dba o swoją dietę i wprowadza do niej wartościowe składniki, które idealnie uzupełniają niedobory różnych substancji. Wybierz piniowe orzeszki w sklepie internetowym Jawo2008, gdzie szybko i wygodnie dokonasz zakupów, a także znajdziesz wiele innych produktów.

źródło zdjęć: freepik.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15