W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Czy mamy tolerują konserwanty?

Opublikowano: 2014-04-23
Tolerancja organizmu na konserwanty.
91% mam deklaruje, że podczas zakupów stara się unikać produktów zawierających substancje konserwujące.

Mimo tej deklaracji, niepokojący jest fakt, że aż 53% z nich przyznaje, że podałoby swojemu dziecku produkt z konserwantami, a blisko połowa nie pamiętała o sprawdzeniu składu produktu, gdy ostatnio kupowała wodę smakową. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Millward Brown dla marki Kubuś Waterrr, istnieje duża różnica pomiędzy deklaracjami, a decyzją zakupową mam w kwestii wyboru produktów zawierających konserwanty. Czy to oznacza, że mamy tolerują konserwanty?

Konserwanty to substancje wydłużające okres trwałości produktów spożywczych.
Co zaskakujące, można je znaleźć w produktach, w których się ich nie spodziewamy, jak np. wodach smakowych, kojarzących się tylko z naturalnymi składnikami. Ponieważ konserwanty mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie, powinniśmy ograniczać spożywanie produktów je zawierających, a wybierać te, których długi okres przydatności do spożycia gwarantuje się poprzez np. pasteryzację czy suszenie. Aby dowiedzieć się, co mamy wiedzą o konserwantach i czy tolerują ich zawartość w produktach spożywczych, a przede wszystkim w wodach smakowych, Instytut Badawczy Millward Brown, na zlecenie marki Kubuś Waterrr,  przeprowadził badanie „Czy mamy tolerują konserwanty?”.

Substancje niezdrowe, a jednak jeszcze akceptowane
Badanie   przeprowadzone w kwietniu 2014 roku przez Instytut Millward Brown, na zlecenie marki Kubuś Waterrr, wykazało, że aż 98% mam uważa produkty spożywcze zawierające konserwanty za niezdrowe, a 91% badanych deklaruje, że stara się ich unikać podczas codziennych zakupów. Kobiety w większym stopniu zwracają uwagę na dodatek konserwantów, gdy wybierają produkt dla dzieci, niż kiedy kupują go dla siebie lub całej rodziny.

Co zaskakujące, konserwanty, które zostały wcześniej uznane przez badane mamy za niezdrowe, niestety są jednocześnie przez nie w dużym stopniu akceptowane. Aż 53% respondentek zadeklarowało, że kupiłoby dziecku zawierające je produkty. Z kolei dodatki, takie jak sztuczne substancje słodzące i sztuczne barwniki w produktach spożywczych  akceptuje odpowiednio tylko 30% i 36% badanych. Z czego więc wynika różnica w podejściu do tej kwestii? „Mamy wiedzą, w jaki sposób na organizm ludzki działają sztuczne substancje słodzące lub barwniki, ponieważ ten temat wydaje się być trochę częściej poruszany w mediach. Nie mają jednak świadomości, w jaki sposób działają konserwanty, gdyż o nich mówi się znacznie rzadziej. Na ten niepokojący wynik wpływa także fakt, że pytania zadaliśmy kobietom posiadającym dzieci w wieku od 3 do 12 lat. Jest to okres, kiedy  rodzice zmniejszają kontrolę nad tym, co jedzą i piją ich pociechy, w porównaniu do czasu, gdy dzieci były bardzo małe.” – komentuje Łukasz Bielewicz, z Instytutu Badawczego Millward Brown.

Rzeczywistość różna od deklaracji
Badanie pokazało również, że aż 88% badanych matek sprawdza skład produktów. Zdecydowana większość mam deklaruje, że unika produktów z konserwantami i wie, że mogą one negatywnie wpływać na zdrowie ich bliskich. Jednak deklaracje mam nie znajdują odzwierciedlenia podczas wizyty w sklepie. Tylko 44% respondentek potwierdziło, iż faktycznie zapoznało się ze składnikami ostatnio kupionej wody smakowej. Oznacza to, że mamy sięgając w sklepie po wodę smakową dla swojego dziecka, swojej rodziny czy dla siebie nie wiedzą, jaki jest jej skład i często, pomimo wcześniejszych deklaracji, wybierają produkty z konserwantami. „Z dużą różnicą pomiędzy deklaracjami a rzeczywistością spotykamy się w wielu badaniach, szczególnie tych dotyczących żywności, czy zdrowego trybu życia. W kwestiach odżywiania większość badanych zawsze wyraża chęć zadbania o zdrowie, pilnowania właściwej diety. Niestety są to tylko deklaracje. W życiu codziennym robimy zakupy w pośpiechu i niestety bez zastanowienie się nad ich składem.” – komentuje dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.

Wiedza o składzie produktu pozwala na lepszy wybór
W trakcie badania sprawdzona została również chęć zakupu danego produktu na podstawie lektury jego składu. Mamy zostały zapytane o to, który produkt wybrałyby dla swojego dziecka i rodziny – wodę smakową z dodatkiem substancji konserwujących, czy wodę smakową, w której składzie nie było substancji konserwujących. Blisko 90% badanych pań wskazało produkt bez konserwantów. Tylko 7% osób zadeklarowało zakup produktu zawierającego konserwant. Oznacza to, że wiedza o składzie pozwala na wybór wody smakowej bez konserwantów.

Substancje konserwujące w wodach smakowych
Ważną część badania wykonanego przez Millward Brown stanowiła analiza zawartości konserwantów w paru popularnych wodach smakowych dostępnych na polskich rynku. Analiza została przeprowadzona na podstawie etykiet produktów. Wyniki pokazały, że pięć z siedmiu wód smakowych poddanych analizie, zawierało konserwanty. W składach dwóch pozostałych nie było konserwantów. Jedną z tych wód smakowych okazał się Kubuś Waterrr, który oprócz braku konserwantów zawiera naturalny sok owocowy. Na etykiecie produktu dodatkowo można znaleźć specjalny znak, który informuje konsumentów o tym, że Kubuś Waterrr nie zawiera żadnych konserwantów.

Czy mamy tolerują konserwanty?
Jak pokazują wyniki opisanych badań, mamy nie chcą kupować produktów zawierających konserwanty, jednak prawie połowa z nich nie szuka ich w składzie. Ta sytuacja powinna zwrócić naszą uwagę, bo świadczy o tym, że wiedza w zakresie konserwantów w produktach spożywczych i w wodach smakowych jest wciąż niewystarczająca.

Fot. Kubuś Waterrr
IP



Facebook
 

COUNT:32