W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Czy wiesz, co jesz? Cała prawda o ketchupie!

Opublikowano: 2011-11-07
Prawdziwa natura ketchupu.
Czy w Twojej lodówce stoi ketchup? Zapewne tak, bo używamy go niemal wszyscy.

To jeden z najbardziej popularnych dodatków do potraw – kupuje go około 95% Polaków.

Ten pomidorowy sos podkreśla smak naszych ulubionych potraw, dzięki czemu nawet najprostsza kanapka z żółtym serem staje się ucztą dla podniebienia. Ketchup już na stałe wpisał się w polską kuchnię i chociaż nie jest główną gwiazdą posiłków, często gości na naszych stołach, niczym dyskretny sufler sztuki kulinarnej. Dodajemy go do pizzy, kanapek, sosów i wielu innych dań.

Czy jednak wiemy, co tak naprawdę jemy? Odkrywamy przed Wami prawdziwą naturę ketchupu!

Pomidorowa pasja
Wbrew pozorom ketchup to sos bardziej fascynujący niż niejedno egzotyczne danie. Może nie ma halucynogennych właściwości gałki muszkatołowej, ani nie leczy opuchlizny jak ma to w zwyczaju kapusta, ale i tak jego natura i pomysłowość jego smakoszy stale nas zaskakują. Ketchup z pozoru ma prostą formułę: pomidory i trochę przypraw. A jednak jego smak uwodzi smakoszy, bez względu na kraj i kulturę kulinarną. Wcale też nie tak łatwo przyrządzić taki ketchup, który zachowa wspaniały smak pomidorów. Dla marki Pudliszki ketchup jest pasją. Wie o nim wszystko, a teraz dzieli się z nami swoją bogatą wiedzą i uchyla rąbka tajemnicy, jaka drzemie w ketchupowych butelkach i słoikach. Oto sekret pomidorowego dziedzictwa!

Fascynująca natura ketchupu
Ketchup z natury pomidorowy – brzmi jak masło maślane? Nie dla Pudliszek! Nasz ketchup to dzieło prawdziwych ekspertów od pomidorów. Przy jego produkcji wyciskamy z pomidorów to, co najlepsze i do każdego opakowania wkładamy ich jak najwięcej się da. Efekt jest taki, że na 100 g ketchupu Pudliszki przypada ok. 190g świeżych pomidorów. Jak to możliwe, że ważą więcej niż gotowy produkt? Z pomidorów, zanim trafią do ketchupu, odparowuje się wodę, zostawiając sam aromatyczny miąższ. Powstały gęsty ekstrakt stanowi bazę produktu. Nie trzeba chyba tłumaczyć, że wyjątkowy smak ketchupów Pudliszki zawdzięczamy najlepszym pomidorom, które zanim trafią do słoika czy butelki, przechodzą bardzo ostrą selekcję. W Pudliszkach wykorzystujemy dorodne, dojrzałe pomidory i - co nie powinno, ale dla wielu jest zaskoczeniem - nie używamy żadnych konserwantów! Proces produkcyjny bazuje na prostych metodach pasteryzacji, a na koniec najzwyczajniej na świecie szczelnie zamykamy butelki. Brzmi banalnie, ale wcale nie jest to takie proste do realizacji. Jednak dzięki temu właśnie ketchup nie traci swoich naturalnych walorów smakowych i trafia na Twój stół pysznie pomidorowy. Konsumenci to doceniają – ketchup Pudliszki jest najczęściej wybieranym produktem tej kategorii.

A wszystko to pomidor
O wyjątkowej naturze ketchupu decydują tak naprawdę pomidory. To jest dopiero fascynujący… owoc. Nie wszyscy wiedzą, że z naukowego punktu widzenia pomidory to owoce. Oryginalnie pochodzą z Ameryki Południowej i już 700 lat p.n.e. uprawiali je Aztekowie i Inkowie. Do Europy trafiły w XVI wieku, ale początkowo uważano je wyłącznie za roślinę... ozdobną. Od momentu, gdy po raz pierwszy trafiły na nasze podniebienia, nieprzerwanie zdobywają serca smakoszy na całym świecie. Smak pomidorów to nie jedyny walor, który zadecydował o ich sukcesie na światowych talerzach – pomidory są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. W każdym jednym kryje się ponad 30 witamin, minerałów i składników odżywczych m.in. potas, który reguluje gospodarkę wodną organizmu, ciśnienie krwi i ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy. Już 4 średniej wielkości pomidory pokrywają dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten pierwiastek. Pomidory to także źródło witaminy C, która kryje się w galaretowatym miąższu wokół nasion. Aż dziw, że nie musimy kupować ich w aptece…

Przetworzone pomidory, czy to w formie ketchupu czy przecierów, zachowują większość swoich właściwości odżywczych i likopenu. Likopen to silny antyutleniacz, który nadaje ketchupowi kolor i ma dobry wpływ na układ krwionośny. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że w ketchupie jego zawartość jest zaskakująco wysoka – jest go więcej niż w świeżych pomidorach.

Ketchup po polsku
Pasję Pudliszek do ketchupu Polacy zdają się podzielać. Jest to jeden z naszych ulubionych dodatków do potraw, a w Europie jesteśmy na 5. miejscu pod względem spożycia ketchupu na osobę. Jak na tradycjonalistów przystało, gustujemy w dwóch wersjach ketchupu – łagodnym i ostrym, a do innych wariacji podchodzimy z pewną dozą nieśmiałości. Najchętniej sięgamy po ketchupy marki Pudliszki, bo zależy nam na naturalnym pomidorowym smaku. W świecie Polska słynie z naturalnych dobrej jakości produktów. Taki jest też nasz ketchup

Rodzina ketchupów Pudliszki to 11 propozycji produktowych różniących się wariantami smakowymi oraz gramaturą. Do wyboru klasyczne ketchupy łagodne i pikantne, delikatnie ziołowy ketchup do pizzy oraz gratka dla wielbicieli ostrej kuchni – smak super pikantny. Nawet dzieci mają swój własny ketchupPudliszek to wyjątkowy produkt, którego receptura została opracowana specjalnie na potrzeby najmłodszych smakoszy – ketchup nie posiada konserwantów i zagęstników, a jego smak dopasowano do preferencji małych niejadków. Dzieci za nim przepadają, a mamy mają pewność, że ich pociechy otrzymują to, co najbardziej naturalne.

Pudliszki znają się na ketchupach i wiedzą, jak obchodzić się z pomidorami. Produkty z natury pomidorowe, tworzone z pasją doceniają polscy konsumenci – marka jest numerem jeden na polskim rynku producentów ketchupu.



Facebook
 

COUNT:31