W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Czym się różnią kwas askorbinowy i witamina C?

Opublikowano: 2017-05-30
Kwas askorbinowy i witamina C - czym się różną.
Mówiąc o witaminach dobrze jest mieć na uwadze to, że wcale nie są to poszczególne związki molekularne, jak się to wydaje wielu osobom, ale kompleksy biologiczne.

Można zatem mówić o nich jako o wieloetapowych interakcjach biochemicznych, co sprawia, że samo ich działanie powinno być uzależnione od wielu zmiennych. Co za tym idzie, o aktywności witaminy możemy mówić jedynie wówczas, gdy w środowisku, w którym działa, nastąpi spełnienie określonych warunków.

Kolejnym ważnym aspektem jest ten, który mówi o niemożności wydzielenia witamin z ich kompleksów po to, aby spodziewać, że w komórkach będą pełnić te same funkcje. W rezultacie, kwas askorbinowy sztucznego pochodzenia działa w ludzkim organizmie bardziej jak lekarstwo niż jak witamina.

Czym jest witamina C?
Wyposażeni w tę wiedzę, możemy zadać sobie pytanie o to, czym jest witamina C. Niestety, musimy mieć świadomość tego, że nie ma na nie prostej odpowiedzi. Warto zatem zaznaczyć, że wcale nie jest ona równoznaczna z kwasem askorbinowym, choć dla wielu osób jest to zaskoczenie. Kwas askorbinowy to destylat, który występuje naturalnie w witaminie C, nie jest on jednak wcale jej jedynym składnikiem. Poza nim w witaminie C obecna jest też rutyna, współczynnik K, tyrozynazy, współczynnik P oraz szereg innych części składowych. Jeśli którejś z nich zabraknie, automatycznie osłabnie aktywność witaminy C jako całości. Oczywiście, organizm ma wypracowany własny sposób radzenia sobie z tym problemem, jeśli więc dostarczymy mu jedynie elementu składowego witaminy C, zacznie on sam poszukiwać brakujących części tak, aby była ona kompletna.

Samo określenie „syntetyczny” może być interpretowane na dwa sposoby. W pierwszej kolejności wykorzystuje się je na określenie rzeczy, której nie ma nigdzie w przyrodzie, terminem tym posługujemy się również wówczas, gdy mówimy o produkcie spreparowanym przez człowieka.

Dla zrozumienia, jak działa syntetyczna witamina C szczególnie ważne jest pojęcie różnicy pomiędzy witaminą i jej aktywnością. W tym kontekście witamina jest związkiem złożonym biochemicznie, o jej aktywności mówimy zaś w kontekście rzeczywistych zmian komórkowych i biologicznych jakie wywołuje.

Wejście w posiadanie kwasu askorbinowego nie jest problemem. Można go kupić niemal w każdym sklepie, często jest przy tym dodawany do produktów spożywczych przez ich producentów. Prawdziwa witamina C jest elementem żywym, podczas gdy kwas askorbinowy jest chemiczną pochodną kwasu siarkowego, skrobi kukurydzianej i produktu ubocznego. Jeśli nie podamy go z naturalnymi elementami witaminy C, jego działanie będzie takie, jak działanie innych leków syntetycznych. Co więcej, niektóre witaminy mogą nawet zmniejszać liczbę białych krwinek. Nie możemy zatem zapominać o tym, że kwas askorbinowy nie uaktywni witaminy C.

Brak możliwości wytwarzania przez organizm jest charakterystyczny nie tylko dla witaminy C, ale i dla wielu innych witamin, niezbędne jest więc dostarczanie ich z żywnością lub poprzez suplementy diety. Zawsze jednak należy to robić świadomie.

Fot. Duolife
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 

COUNT:31