W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Deser ryżowy z żurawiną i migdałami

Opublikowano: 2013-06-05
Przepis na deser ryżowy z żurawiną i migdałami.
Przepis na deser ryżowy z żurawiną i migdałami.

Składniki dla 4 osób:

  • 1 laska wanilii
  • 1 szczypta soli
  • 500 ml mleka
  • 125 g ryżu odpowiedniego do gotowania na mleku (ryż o okrągłych ziarnach)
  • 30 g płatków migdałowych
  • 60g suszonej żurawiny amerykańskiej (cranberry)
  • 2 łyżki cukru


Wykonanie:

  1. Przekrój wanilię wzdłuż, na pół i wyskrob z niej miąższ. Przekrojoną laskę wanilii oraz wyjętą z niej zawartość dodaj wraz z solą do mleka. Zagotuj mleko ciągle mieszając. Nie przerywając mieszania dodaj ryż i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut, często mieszając.
  2. W międzyczasie na patelnię bez tłuszczu wrzuć płatki migdałowe i zrumień je na jasnobrązowy kolor.
  3. Do ryżu z mlekiem dodaj żurawinę amerykańską, połowę migdałów i cukier. Całość wymieszaj i nieco przestudź. Lekko ciepły ryż podawaj posypany pozostałymi migdałami.


Czas przygotowania: ok. 35 minut

Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 298 kcal / 1250 kJ
Białko: 7 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 48 g

Fot. Cranberry
IP



Facebook
 

COUNT:32