Żyjemy w pośpiechu, jesteśmy aktywne fizycznie, mamy małe dzieci lub planujemy je mieć. Dlatego też potrzebne jest mnóstwo energii, żeby sprostać tym zadaniom. Warto wybierać tylko to, co pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, przy tym nie zaśmiecając niepotrzebnie organizmu. Zdrowe jedzenie nie oznacza nudy ani złego smaku. Możemy jeść wszystko, ale w granicach rozsądku.
Co jest najlepsze dla organizmu
- Chlorella – to algi słodkowodne. Taka kuracja doda nam energii, ponieważ usuwa wszystkie toksyny, w tym metale ciężkie.
- Młody jęczmień – sok pomaga przy nadmiernym zakwaszeniu organizmu, które spowodowane jest stresem i niezdrowym jedzeniem. Taki sok warto pić 30 minut przed posiłkiem. Długość kuracji jest zależna od tempa poprawy samopoczucia.
- Tatar – to tradycyjne danie z polędwicy wołowej dostarcza naszemu organizmowi pełnowartościowego białka. Ponadto, dobrze przyrządzony będzie ciekawym urozmaiceniem jadłospisu. Alternatywą jest wersja wege, bogata w likopen, tylko z pomidorów i szalotki.
- Awokado – ten owoc bogaty jest w witaminę E i potas, zaś one wpływają na kondycję układu krążenia. Najlepiej smakuje jako dodatek do sałatek, koktajli lub jako pasta guacamole.
- Cieciorka – zawiera żelazo i kwas foliowy. Można z niej przygotować pyszne burgery, zupy, pasty albo zjeść w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com