W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Dieta niskocholesterolowa – co jeść, a z czego zrezygnować?

Opublikowano: 2014-10-07
Co jest w diecie niskocholesterolowej?
Problemy z poziomem cholesterolu są coraz powszechniejsze – obecnie dotyczą nawet 60 proc. dorosłych Polaków!

Głównie jest to kwestia braku ruchu i niewłaściwej diety, ale również życia w stresie i pośpiechu.

Cholesterol to dość skomplikowany związek pełniący pełną gamę ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Wchodzi w skład błon komórkowych, jest prekursorem hormonów, witaminy D czy kwasów żółciowych. Jego optymalna ilość jest jak najbardziej pożądana, ale już nadmiar może mieć negatywne skutki. W szczególności dotyczy to cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu, który odpowiada za zwiększone ryzyko zawałów serca, miażdżycy oraz udaru mózgu. O przekroczenie normy cholesterolu LDL wcale nie jest tak trudno, ale na szczęście można też naturalnie przywrócić go do odpowiedniego poziomu, stosując właściwą dietę.

Zamiast produktów zwierzęcych wybierz roślinne
Głównym zaleceniem w diecie niskocholesterolowej jest zastąpienie produktów zwierzęcych roślinnymi. To w tłustych mięsach, kiełbasach, wędlinach, także w maśle, jajkach oraz w smalcu zawartość cholesterolu jest wysoka. Gdy dieta opiera się głównie na nich, przekłada się to na podwyższone stężenie cholesterolu we krwi. Wskazane jest wobec tego zamiast produktów tego rodzaju wprowadzenie do diety większej ilości produktów roślinnych.

Warzywa i owoce powinno się jeść każdego dnia, zamiast białego pieczywa lepiej wybrać to z pełnego ziarna. Podobnie warto kupować pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, kasze, musli czy otręby, które zawierają wartościowy błonnik, ograniczający wchłanianie się cholesterolu w układzie pokarmowym. Dodatkowo warto kupować chudy nabiał i chude mięsa, orzechy, nasiona czy suszone owoce. Problemem jest jednak często dobór właściwych tłuszczów.

Co z tłuszczami?
W diecie niskocholesterolowej często problemem jest wybór właściwych tłuszczów. Najważniejsze to zrezygnowanie z tłuszczów zwierzęcych oprócz tłustych ryb, które powinno się spożywać 1-2 razy w tygodniu. Zawierają wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz witaminy i minerały. Oleje roślinne nierafinowane i z pierwszego tłoczenia są wspaniałym dodatkiem do sałatek, twarogów i innych dań na zimno. Do smażenia z kolei lepiej wybrać oleje rafinowane, na przykład ryżowy czy z pestek winogron, ale najlepiej zamiast długotrwałego smażenia potraw na patelni wybrać ich pieczenie, grillowanie czy gotowanie w wodzie lub na parze. Do smarowania pieczywa świetnym wyborem są produkty, które zawierają sterole roślinne, które naturalnie sprzyjają obniżaniu poziomu cholesterolu.

Dieta niskocholesterolowa nie musi być wcale nudna i niesmaczna. Z pełnej gamy pysznych produktów można wyczarować wyśmienite dania na każdą okazję!

Autor zewnętrzny
Fot. pixabay.com



Facebook
 

COUNT:32