1. Szałwia.
Szałwia to idealne zioło do gotowania. Istnieje wiele odmian – niektóre mają kolorowe liście. Jest bardzo prosta w uprawie. Jedyne czego nie lubi to zbyt mokra ziemia, więc posadź ją w nasłonecznionym miejscu, w dobrze odsączonej glebie. Regularnie zrywaj listki, żeby zachęcić roślinę do rozrastania się.
2. Pietruszka.
Ta roślina ma bardzo wiele zastosowań w kuchni. Zasiej nasiona w doniczce na nasłonecznionym parapecie. Możesz też wybrać ogród, ale dopiero, kiedy gleba się porządnie nagrzeje. Pietruszka wolno kiełkuje. Aby to przyspieszyć, zamocz ziarenka w wodzie na noc, poprzedzającą sadzenie.
3. Oregano.
Najlepiej rozwija się w ciepłych, słonecznych miejscach. Ma piękne różowe kwiaty i szybko się rozrasta. Zasadź nasiona na wiosnę w rozgrzanej glebie lub w dowolnym momencie w doniczkach. Kiedy roślina osiągnie 10 cm wysokości, zacznij ją przycinać od góry. Wtedy bardziej rozrośnie się na boki.
4. Mięta.
Możesz sadzić ją z nasion, ale lepiej będzie, jeśli zdecydujesz się na gotowe sadzonki. Mięta rozrasta się bardzo szybko. Jeśli posadzisz ją w donice, uniemożliwisz jej to ponieważ będzie miała za mało miejsca na korzenie. Trzymaj ją w pełnym słońcu lub w półcieniu.
5. Kolendra.
Ta roślina jest bardzo przydatna w każdej kuchni. Dobrze rośnie zarówno w ogrodzie, jak i w doniczkach. Kiełkowanie może zająć kilka tygodni, a nasiona są krótkotrwałe, więc warto sadzić je od nowa co kilka tygodni. Należy ją dobrze podlewać.
6. Rozmaryn.
To chyba najłatwiejsza roślina do wyhodowania. Lubi zarówno słońce, jak i cień. Będzie rosnąć w każdej glebie pod warunkiem, że nie jest zbyt mokra.
7. Bazylia.
Ze względu na smak i wszechstronne zastosowanie jest jednym z najbardziej popularnych ziół. Najlepiej sadzić nasiona w doniczkach na dobrze nasłonecznionym parapecie. Zacznij je przycinać, kiedy osiągną 15 cm wysokości.
8. Szczypiorek.
Ma piękne, zielone liście i różowe lub fioletowe kwiaty. Najlepiej będzie jeśli zasadzisz je bezpośrednio do ziemi w marcu lub w kwietniu. Wybierz słoneczne miejsce i wilgotną glebę. Powinnaś go często podlewać.
Wszystkie te zioła urosną zarówno w ogrodzie, jak i w doniczce na parapecie. Zacznij już teraz swoją przygodę z hodowaniem własnych ziół bo to niesamowite uczucie, kiedy możesz ich użyć do przyprawienia potraw.
Dominika Jaworowska
(dominika.jaworowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com