W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Dlaczego powinnyśmy pokochac witaminę C?

Opublikowano: 2017-04-27
Zdrowa witamina C w płynie.
Wydaje nam się, że witamina C nie ma przed nami żadnych tajemnic.

Wszyscy wiemy, że powinniśmy spożywać jej jak najwięcej w okresie, gdy jesteśmy narażeni na wszelkiego typu infekcje i choroby, jak chociażby przeziębienie, ale czy to wszystko? Okazuje się, że absolutnie nie, bo witamina C to również substancja wzmacniająca nasz układ krwionośny, a do tego działa przeciwnowotworowo oraz przeciwutleniająco. Stosuje się ją także w kosmetykach, takich jak chociażby kremy, gdyż wydobywa blask z naszej cery i daje jej młody wygląd. 

Siła tkwiąca w witaminie C
Kwas askorbinowy, czyli cenna witamina C, jest ważnym elementem licznych procesów, które zachodzą w naszych organizmach. Znacząco poprawia się sprawność komórek odpornościowych, ale również białych krwinek, które zwalczają zagrażające nam drobnoustroje. Witamina C sprawia, że skróceniu ulega czas potrzebny naszemu organizmowi na poradzenie sobie z przeziębieniem, ale oprócz tego jest ona w stanie uszczelnić naczynia krwionośne, przez co na naszym ciele nie pojawiają się sińce, nie doświadczamy krwotoków czy krwawienia dziąseł. Ważne jest też wspomaganie przez witaminę C naszego organizmu w radzeniu sobie z patologicznymi zmianami miażdżycowymi oraz nadciśnieniem. Kwas askorbinowy chroni przed zachorowaniem na anemię, poprzez wspomaganie wchłaniania żelaza i wytwarzanie czerwonych krwinek.

Jak wynika z przeprowadzonych badań, dzięki dożylnemu podawaniu obszernych dawek witaminy C pacjentom przyjmującym leki przeciwnowotworowe, szybciej dochodzi do zniszczenia komórek nowotworowych. Dodatkowo, witamina C łagodzi również toksyczne efekty radioterapii oraz chemioterapii. Warto pamiętać, że kwas askorbinowy bierze również udział w procesie wytwarzania przez organizm kolagenu, dzięki któremu możemy zachować dobrą elastyczność stawów, ale także osseiny, która jest składnikiem budulcowym naszych kości. Jeśli chodzi o kosmetologię, to witamina C jest docenianym przeciwutleniaczem. Doskonale radzi sobie z wolnymi rodnikami, które wyniszczają naszą skórę i przyśpieszają jej starzenie się oraz chroni skórę przed negatywnym działaniem promieniowania UV.

Witamina C czerpana z natury
Choć witamina C jest tak ważnym elementem wielu procesów zachodzących w naszym ciele, to ludzki organizm niestety nie jest w stanie jej samodzielnie wytworzyć. Musimy zatem dbać o to, by regularnie dostarczać sobie odpowiednią dawkę tej ważnej substancji. Jeśli w organizmie jest jej zbyt mało: odczuwamy zmęczenie, bóle stawów i mięśni, zaczynają krwawić nam dziąsła, a na ciele pojawiają się siniaki oraz częściej chorujemy. W najgorszym przypadku, kiedy witaminy C jest naprawdę mało, może to powodować szkorbut.

Warto zadać sobie zatem pytanie, co jest najlepszym źródłem kwasu askorbinowego? Oczywiście, na myśl przychodzą nam produkty spożywcze, takie jak acerola, czarna porzeczka, natka pietruszki, dzika róża, rokitnik, chrzan oraz czerwona papryka. Dla zaspokojenie naszego zapotrzebowania na witaminę C trzeba by jednak jeść tych produktów naprawdę dużo, dlatego warto zastanowić się nad tym, czy lepszym rozwiązaniem nie będzie przyjmowanie suplementów. Obecnie ich wybór jest dość duży, ale najlepiej jest stawiać na stuprocentowo naturalne produkty, takie jak Vita C firmy DuoLife.

Witaminę C w postaci takiego suplementu należy przyjmować regularnie, gdyż w ten sposób zadbamy o wzmocnienie naszego organizmu i poprawę kondycji. Vita C ma postać płynną, przez co przyswajanie kwasu askorbinowego jest znacznie większe. Jednym ze składników tego preparatu jest acerola, która jest antyoksydantem, nawilża naszą skórę, zwiększa jej elastyczność i opóźnia starzenie. A dawka witaminy C w jednym owocu aceroli jest naprawdę duża. Trzeba by było zjeść aż kilogram cytryn, aby dostarczyć organizmowi tyle samo lewoskrętnej witaminy C, co po zjedzeniu aceroli, ale na taki wyczyn chyba nikt nie ma ochoty.

Drugi składnik preparatu Vita C to dzika róża, w której również ukryte jest prawie 40 razy więcej witaminy C niż w jakichkolwiek cytrusach. Dodatkowo, owoce tej rośliny są pełne kwasów organicznych, witamin, soli mineralnych czy przeciwutleniaczy.

Ostatnim składnikiem są jagody CamuCamu. One również dostarczają nam mnóstwo witaminy C, wzmacniając tym samym nasz układ odpornościowy.

Opisane składniki suplementu Vita C są doskonałym źródłem kwasu askorbinowego, dzięki czemu możemy wzmocnić nasz organizm, dodać sobie nieco energii i polepszając własne samopoczucie. Bardzo ważne jest to, że wspomniany suplement jest całkowicie naturalny, a zatem nie ma w sobie jakichkolwiek konserwantów oraz stabilizatorów smaku. Dzięki regularnemu spożywaniu suplementu Vita C, nie tylko uchronimy się przed częstymi infekcjami, ale również wspomożemy naszą skórę.

Fot. Duolife
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 

COUNT:30