Domowe sposoby na nadmiar słodyczy

Opublikowano: 2016-12-22
Jak poradzić sobie z nadmiarem słodyczy?
Święta to okres, w którym spędzamy czas w gronie rodziny, a co za tym idzie na stole królują obfite dania.

Nie da się uniknąć świątecznego przejedzenia. Nic zatem dziwnego, że od świątecznych potraw i trunków boli nas nie tylko żołądek, ale także głowa. By złagodzić bóle, zamiast biec do apteki, sięgnij po to, co znajduje się na stole lub w domowej spiżarni. Na dolegliwości związane ze zjedzeniem dużej ilości słodyczy niezawodny będzie cynamon.

Cynamon zawiera substancje, które uwrażliwiają tkanki na insulinę, pomagają regulować gospodarkę węglowodanową i obniżyć poziom cukru we krwi. Szczególne zaleca się go w diecie chorych na cukrzycę typu 2. Ma także inne dodatkowe korzyści: zwalcza bakterie (np. skutecznie niszczy E.coli), a dodawany do żywności hamuje ich rozwój. Jest także doskonałym naturalnym konserwantem.

Cynamon należy do grupy termogeników, czyli substancji podkręcających przemianę materii. Podobne właściwości maja również imbir i curry.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15