Nie da się uniknąć świątecznego przejedzenia. Nic zatem dziwnego, że od świątecznych potraw i trunków boli nas nie tylko żołądek, ale także głowa. By złagodzić bóle, zamiast biec do apteki, sięgnij po to, co znajduje się na stole lub w domowej spiżarni. Na dolegliwości związane ze zjedzeniem dużej ilości słodyczy niezawodny będzie cynamon.
Cynamon zawiera substancje, które uwrażliwiają tkanki na insulinę, pomagają regulować gospodarkę węglowodanową i obniżyć poziom cukru we krwi. Szczególne zaleca się go w diecie chorych na cukrzycę typu 2. Ma także inne dodatkowe korzyści: zwalcza bakterie (np. skutecznie niszczy E.coli), a dodawany do żywności hamuje ich rozwój. Jest także doskonałym naturalnym konserwantem.
Cynamon należy do grupy termogeników, czyli substancji podkręcających przemianę materii. Podobne właściwości maja również imbir i curry.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com