Nie da się uniknąć świątecznego przejedzenia. Nic zatem dziwnego, że od świątecznych potraw i trunków boli nas nie tylko żołądek, ale także głowa. By złagodzić bóle, zamiast biec do apteki, sięgnij po to, co znajduje się na stole lub w domowej spiżarni. Na zaparcia najlepszym rozwiązaniem będą daktyle i suszone śliwki.
Kompot z suszu to jedno z tradycyjnych wigilijnych dań. Ale to także znakomite antidotum na poświąteczne dolegliwości związane z przejedzeniem. Owoce, z których jest przyrządzany, przede wszystkim śliwki, to duża dawka błonnika poprawiającego perystaltykę jelit.
Większe ilości błonnika znajduje się w ananasie. Dodatkowo zawiera bromelinę – substancję, która rozkłada białko i pomaga szybciej je trawić. Z kolei daktyle są bogate w błonnik oraz salicylany, czyli takie same związki, które znajdują się w aspirynie. Dzięki temu owoce te łagodzą ból i stany zapalne.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com