Żywność ekologiczna to żywność wysokiej jakości. Nazwa odnosi się do produktów roślinnych lub zwierzęcych, które hodowane są w systemie logicznym, w którym unika się stosowania chemicznych środków ochrony roślin i nawozów czy regulatorów wzrostu roślin. Są to produkty bogate w substancje odżywcze, zawierające więcej witamin i minerałów. Taka żywność jest gwarantem smaku który jest pozbawiony zbędnych dodatków, takich jak wzmacniacze smaku. Gospodarstwa ekologiczne to te, które spełniają normy ekologiczne oraz mają neutralny, a nawet pozytywny wpływ na środowisko naturalne. Wszystkie zasady i warunki produkcji ekologicznej zostały szczegółowo opisane w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i rady UE z dnia 30 maja 2018 roku w sprawie produkcji ekologicznej i produktów ekologicznych.
W rolnictwie ekologicznym stosowane są mało inwazyjne metody uprawy. Takie rolnictwo sprzyja poprawie żyzności, utrzymaniu jakości wody i różnorodności biologicznej oraz pozwala na zachowanie regionalnej równowagi ekologicznej. Produkcja ekologiczna wyklucza GMO oraz produkty wytworzone przy ich użyciu. Zabronione jest używanie stymulatorów wzrostu i produktywności, jak również antybiotyków oraz hormonów. Gotowy produkt w sklepie może być oznaczony jako ekologiczny, kiedy niemal wszystkie lub min. 95% składników pochodzenia roślinnego jest ekologicznych. Najbardziej rozpoznawalne jest logo ekologiczne, czyli tak zwany „euroliść” w formie listka z białych gwiazdek na zielonym tle.
Na produktach ekologicznych mogą również występować napisy takie jak: "bio", "org", "eco". Oprócz tego na etykiecie produktu obowiązkowo mieści się numer identyfikacyjny, nazwa i adres producenta oraz miejsce pochodzenia surowca. W krajach Unii Europejskiej ekologiczne kosmetyki rozwijają się już od dłuższego czasu, jednak produkty takie są droższe średnio o 30–60% od produktów konwencjonalnych. W Polsce, gdzie rolnictwo ekologiczne jest dopiero na początkowym etapie, różnica jest jeszcze większa. Uprawy metodami ekologicznymi dają niższy plon średnio o 20%, natomiast produkcja takiej żywności to większe koszty przestrzeni, kontroli i certyfikacji. Żywność ekologiczna jest dzisiaj jednym ze sposobów na to, aby spożywać mniej chemicznych i sztucznych dodatków. Taka żywność jest korzystna dla wszystkich, bez względu na wiek czy dietę; jest również odpowiednia dla dzieci.
Należy pamiętać, że „żywność ekologiczna”, która jest odpowiednio oznakowana i certyfikowana nie jest tym samym co "zdrowa żywność", która jest tylko samą nazwą stworzoną do odróżnienia takich produktów, jednak taka żywność nie musi spełniać odpowiednich standardów jakie są wymagane w przypadku żywności ekologicznej. Rolnictwo ekologiczne zyskuje na popularności i jest jednym z najszybciej rozwijających się gałęzi rolnictwa na świecie, jak również na terenie Unii Europejskiej.
Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com