Eco? Czy warto wybierać?

Opublikowano: 2020-08-21
Czy warto być eco?
Ostatnio coraz częściej staramy się wybierać produkty naturalne, bez polepszaczy i innych dodatków. Jednak czym jest produkt ekologiczny i jak go odróżnić od innych na rynku?

Żywność ekologiczna to żywność wysokiej jakości. Nazwa odnosi się do produktów roślinnych lub zwierzęcych, które hodowane są w systemie logicznym, w którym unika się stosowania chemicznych środków ochrony roślin i nawozów czy regulatorów wzrostu roślin. Są to produkty bogate w substancje odżywcze, zawierające więcej witamin i minerałów. Taka żywność jest gwarantem smaku który jest pozbawiony zbędnych dodatków, takich jak wzmacniacze smaku. Gospodarstwa ekologiczne to te, które spełniają normy ekologiczne oraz mają neutralny, a nawet pozytywny wpływ na środowisko naturalne. Wszystkie zasady i warunki produkcji ekologicznej zostały szczegółowo opisane w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i rady UE z dnia 30 maja 2018 roku w sprawie produkcji ekologicznej i produktów ekologicznych.

W rolnictwie ekologicznym stosowane są mało inwazyjne metody uprawy. Takie rolnictwo sprzyja poprawie żyzności, utrzymaniu jakości wody i różnorodności biologicznej oraz pozwala na zachowanie regionalnej równowagi ekologicznej. Produkcja ekologiczna wyklucza GMO oraz produkty wytworzone przy ich użyciu. Zabronione jest używanie stymulatorów wzrostu i produktywności, jak również antybiotyków oraz hormonów. Gotowy produkt w sklepie może być oznaczony jako ekologiczny, kiedy niemal wszystkie lub min. 95% składników pochodzenia roślinnego jest ekologicznych. Najbardziej rozpoznawalne jest logo ekologiczne, czyli tak zwany „euroliść” w formie listka z białych gwiazdek na zielonym tle.

Na produktach ekologicznych mogą również występować napisy takie jak: "bio", "org", "eco". Oprócz tego na etykiecie produktu obowiązkowo mieści się numer identyfikacyjny, nazwa i adres producenta oraz miejsce pochodzenia surowca. W krajach Unii Europejskiej ekologiczne kosmetyki rozwijają się już od dłuższego czasu, jednak produkty takie są droższe średnio o 30–60% od produktów konwencjonalnych. W Polsce, gdzie rolnictwo ekologiczne jest dopiero na początkowym etapie, różnica jest jeszcze większa. Uprawy metodami ekologicznymi dają niższy plon średnio o 20%, natomiast produkcja takiej żywności to większe koszty przestrzeni, kontroli i certyfikacji. Żywność ekologiczna jest dzisiaj jednym ze sposobów na to, aby spożywać mniej chemicznych i sztucznych dodatków. Taka żywność jest korzystna dla wszystkich, bez względu na wiek czy dietę; jest również odpowiednia dla dzieci.

Należy pamiętać, że „żywność ekologiczna”, która jest odpowiednio oznakowana i certyfikowana nie jest tym samym co "zdrowa żywność", która jest tylko samą nazwą stworzoną do odróżnienia takich produktów, jednak taka żywność nie musi spełniać odpowiednich standardów jakie są wymagane w przypadku żywności ekologicznej. Rolnictwo ekologiczne zyskuje na popularności i jest jednym z najszybciej rozwijających się gałęzi rolnictwa na świecie, jak również na terenie Unii Europejskiej.

Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15