Te egzotyczne nasiona inaczej nazywane są szałwią hiszpańską. Chia dostarczają składników odżywczych w optymalnej porcji, są nieprzetworzone i nie zawierają żadnych dodatków. To bogate źródło makro i mikroskładników mineralnych. Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w deserach, koktajlach owocowych i warzywnych, jogurtach, z sokami lub jako naturalna substancja zagęszczająca do zup lub sosów.
Dlaczego warto włączyć nasiona chia do swojej codziennej diety?
- Odmładzają – zawierają aktywne antyoksydanty i są w stanie zneutralizować do 70% szkód wywołanych przez wolne rodniki, dzięki temu powstrzymują proces starzenia się.
- Poprawiają trawienie i odchudzają – wysoka zawartość błonnika pokarmowego reguluje przemianę materii i pozwala wyrównać poziom insuliny we krwi. Pomaga też schudnąć, ponieważ błonnik szybko daje uczucie sytości i sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni.
- Są dobre dla serca – działają przeciwzapalnie, regulują poziom cholesterolu oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
- Dodają energii – wysoka zawartość i odpowiednie proporcje białka, kwasów tłuszczowych i błonnika oraz to, że nasiona są ubogie w węglowodany, powodują, że poziom cukru utrzymuje się na stabilnym poziomie i spada bardzo powoli, dodając energię na dobrych kilka godzin po zjedzeniu.
- Wzmacniają kości, zęby i mięśnie – a to wszystko za sprawą dużej zawartości wapnia, fosforu oraz witaminy A i cynku.
- Nawadniają - wchłaniają dziesięć razy więcej wody, niż same ważą. Dzięki temu nawilżają organizm od wewnątrz i ułatwiają absorpcję elektrolitów.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com