Niezależnie od składników i sposobu przygotowania, podczas marynowania mięsa i ryb warto pamiętać o kilku zasadach. Mniejsze kawałki warto trzymać w zalewie ok. godziny. Te większe – najlepiej przez całą noc. Mięso lub ryba powinna być równomiernie pokryta marynatą. Jeśli tak nie jest, mięso trzeba co jakiś czas obracać. Naczynie powinno być przykryte, aby jego zawartość nie chłonęła aromatów lodówki.
Oto kilka pomysłów na pyszne i egzotyczne marynaty:
- Tajska – limonkę sparz wrzątkiem i wyszoruj. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Dwie małe papryczki chili przekrój na pół, usuń pestki, miąższ pokrój w mała kostkę. Wie cebule dymki pokrój w półtalarki. Do miski wlej 250 ml mleczka kokosowego z puszki, włóż sok i skórkę z limonki, chili, dymkę i łyżkę sosu rybnego. Doskonała do owoców morza i ryb.
- Japońska – na grubej tarce zetrzyj jedną dużą lub dwie średnie cebule. Dodaj do niej dwa rozgniecione ząbki czosnku, starty korzeń imbiru, łyżkę oleju sezamowego, 10 dag cukru (najlepiej brązowego trzcinowego) i 150 ml wina ryżowego. Marynatę gotuj pod przykryciem 10 minut, następnie przecedź i ostudź. Znakomita do drobiu i ryb.
- Hawajska – do miski włóż ½ łyżeczki ziela angielskiego, łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu czarnego. ½ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej, 4 drobno posiekane cebule dymki wraz ze szczypiorkiem, łyżkę soku z limonki, łyżeczkę startego imbiru, łyżeczkę mielonej chili, 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę wody oraz łyżkę cukru. Całość zmiksuj na pastę, dodając w razie potrzeby nieco oleju. Pasta nasmaruj mięso. Doskonałe do kurczaka z grilla i pieca oraz drobiowych szaszłyków.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com