W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Greckie tawerny - narodowe centra rozrywki

Opublikowano: 2011-04-06
Wizyta w greckiej tawernie jako forma spędzania wolnego czasu.
Rodzinna atmosfera, przepyszna domowa kuchnia i wyborne wino to niezbędne elementy każdej greckiej tawerny.

Skupiają one wokół siebie rdzennych mieszkańców oraz turystów, chcących zasmakować w tradycyjnych potrawach i schronić się przed palącym słońcem.

Mało kto wie, że słowo tawerna wywodzi się z języka włoskiego i oznaczało pierwotnie ubogie mieszkanie, a także karczmę. Przez lata wymowa tego wyrazu zmieniała się i odwołuje się obecnie najczęściej do karczmy portowej, przeznaczonej przede wszystkim dla żeglarzy i miejscowych rybaków. W rejonach turystycznych krajów śródziemnomorskich podkreśla się przede wszystkim tradycyjny charakter tawern, w których turyści mogą spróbować greckiej kuchni, rozkoszując się przy tym czerwonym winem lub słynną wódką anyżową – ouzo.

Pory posiłków nie są w Grecji ściśle ustalone: śniadanie składa się głównie ze świeżo zaparzonej w tygielku czarnej kawy, w południe, gdy jest najcieplej, apetyt zaspokajany jest poprzez przegryzanie orzeszków i pestek dyni. Kwintesencją dnia jest wieczorna uczta dla ciała i ducha. Jak mawiał bowiem Zorba – jedzenie i wino służy Grekom do zabawy, nie do życia. Chwile te spędza się zazwyczaj w licznych tawernach, w otoczeniu rodziny i przyjaciół. Bardzo często posiłek umilają pokazy taneczne oraz gry na instrumentach. Kobiety rozmawiają, mężczyźni natomiast grają w tavli (słynną w tych rejonach grę planszową) – to tu toczy się kulturalne życie mieszkańców wysp.

Obowiązkowym punktem każdej wyprawy do Grecji jest wizyta w prawdziwej, greckiej tawernie, które można spotkać tam na każdym kroku – mówi Wojciech Skoczyński, prezes biura podróży Grecos Holiday, specjalizującego się w organizowaniu wyjazdów na wyspy greckie. Coraz więcej składników greckiej kuchni można dziś nabyć w polskich sklepach, jednak nic nie zastąpi oryginalnego zapachu ziół i oliwy, serwowanych na greckim stole. Każdemu, kto choć raz ich skosztował, na długo zapadną w pamięć!

Obecnie, tawerny greckie coraz bardziej skłaniają się w stronę turystów, serwując wymyślne dania i dopasowując się do gustów większości przyjezdnych. W miejscowościach typowo turystycznych trudno jest przejść obojętnie obok restauratorów, którzy starają się nas zatrzymać, nawołując w każdym języku, również po polsku. Warto jednak zboczyć nieco z zamierzonego szlaku i poszukać miejsca, w którym stołują się rdzenni mieszkańcy. Wówczas mamy niepowtarzalną szansę, aby poczuć prawdziwie śródziemnomorską atmosferę.



Facebook
 

COUNT:34