Herbata chińska – jak uprawiać ją w domu?

Opublikowano: 2017-10-25
Jak uprawiać herbatę chińską w domu.
Początki herbaty, zgodnie z podaniami, sięgają 2737 r. p.n.e., kiedy to mityczny cesarz Chin miał przypadkowo przygotować pierwszy napar z liści drzewa herbacianego.

Poza Chinami herbata zaczęła być znana dopiero od I w. n.e., a w Europie – od XVI w. Od tamtej pory popularność tego naparu trwa nieprzerwanie. Do dziś jednak głównym producentem herbaty pozostają Chiny. Tymczasem drzewo herbaciane można wyhodować… na własnym parapecie. Sprawdź, jak to zrobić!

Jesienny wieczór, miękki koc i gorąca herbata w ulubionym kubku – czy może być coś przyjemniejszego? Specjaliści z firmy Ziemovit przekonują, że tak! Satysfakcja z samodzielnego wyhodowania herbacianego krzewu sprawi bowiem, że napój będzie smakował jeszcze lepiej.

Jak uprawiać drzewko herbaciane?

Uprawa herbaty, a właściwie kamelii chińskiej – bo tak brzmi prawidłowa nazwa tej rośliny – nie jest trudna. W sklepach ogrodniczych można kupić zarówno nasiona, jak i sadzonki kamelii. Dla początkujących ogrodników najłatwiejsze w uprawie będą stosunkowo dobrze rozwinięte, 2-letnie sadzonki. Trzeba bowiem pamiętać, że krzew rośnie o 15 cm rocznie (w doniczce osiąga wysokość maksymalnie 1 m), a liście nadają się do parzenia dopiero po 3 latach uprawy.

Po wybraniu sadzonki należy zapewnić roślinie odpowiednie warunki:

  • Stanowisko – kamelia chińska lubi stanowiska dobrze nasłonecznione, temperaturę pokojową i wysoką wilgotność. Latem warto wystawić ją na balkon lub taras, zimą natomiast – przenieść do chłodniejszego pomieszczenia (o temperaturze około 10oC).
  • Podłoże – roślina najlepiej rośnie w żyznej, przepuszczalnej ziemi o lekko kwaśnym odczynie.
  • Pielęgnacja – kamelię chińską należy podlewać regularnie, ale niezbyt dużą ilością wody. Ziemia powinna być stale wilgotna, ale nie całkowicie mokra.

Cykl życia kamelii chińskiej – kiedy zbierać liście?

W ciągu roku cykl życia drzewka herbacianego dzieli się na 4 etapy:

  • wypuszczanie młodych listków – od marca do końca maja;
  • intensywny przyrost – od czerwca do końca lipca;
  • drewnienie pędów, przygotowanie do zimowego spoczynku – od sierpnia do końca października;
  • czas spoczynku – od listopada do końca lutego.

Między lipcem a sierpniem mogą pojawić się nieliczne białe, pachnące kwiaty z żółtymi pręcikami.

Liście drzewa herbacianego powinno się zbierać między marcem a październikiem. Nadają się do zaparzania zarówno świeże, jak i suszone.

Po więcej wskazówek, jak sadzić i pielęgnować nietypowe rośliny w swoim przydomowym ogrodzie, zajrzyj do poradnika Ziemovit.

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15