Poza Chinami herbata zaczęła być znana dopiero od I w. n.e., a w Europie – od XVI w. Od tamtej pory popularność tego naparu trwa nieprzerwanie. Do dziś jednak głównym producentem herbaty pozostają Chiny. Tymczasem drzewo herbaciane można wyhodować… na własnym parapecie. Sprawdź, jak to zrobić!
Jesienny wieczór, miękki koc i gorąca herbata w ulubionym kubku – czy może być coś przyjemniejszego? Specjaliści z firmy Ziemovit przekonują, że tak! Satysfakcja z samodzielnego wyhodowania herbacianego krzewu sprawi bowiem, że napój będzie smakował jeszcze lepiej.
Uprawa herbaty, a właściwie kamelii chińskiej – bo tak brzmi prawidłowa nazwa tej rośliny – nie jest trudna. W sklepach ogrodniczych można kupić zarówno nasiona, jak i sadzonki kamelii. Dla początkujących ogrodników najłatwiejsze w uprawie będą stosunkowo dobrze rozwinięte, 2-letnie sadzonki. Trzeba bowiem pamiętać, że krzew rośnie o 15 cm rocznie (w doniczce osiąga wysokość maksymalnie 1 m), a liście nadają się do parzenia dopiero po 3 latach uprawy.
Po wybraniu sadzonki należy zapewnić roślinie odpowiednie warunki:
W ciągu roku cykl życia drzewka herbacianego dzieli się na 4 etapy:
Między lipcem a sierpniem mogą pojawić się nieliczne białe, pachnące kwiaty z żółtymi pręcikami.
Liście drzewa herbacianego powinno się zbierać między marcem a październikiem. Nadają się do zaparzania zarówno świeże, jak i suszone.
Po więcej wskazówek, jak sadzić i pielęgnować nietypowe rośliny w swoim przydomowym ogrodzie, zajrzyj do poradnika Ziemovit.
Fot. Materiały zewnętrzne