Kuchnia koreańska należy do jednej z najzdrowszych, a potrawy są bardzo proste w przygotowaniu. Podstawą koreańskich dań jest przede wszystkim ryż, z którym spożywa się mięso i warzywa.
Jedną z najpopularniejszych potraw jest kimchi – obowiązkowy element posiłku. To obco brzmiące danie jest mieszanką sfermentowanych warzyw – w jego składzie znajdziemy m.in. marchewkę, kapustę pekińską, szczypiorek, czosnek i rzodkiew. Wśród potraw mięsnych należy wymienić galbi, czyli grillowaną wołowinę, żeberka wieprzowe lub kurczaka oraz bulgogi, czyli marynowaną wieprzowinę, wołowinę lub kurczaka.
Najstarszym daniem jest juk – owsianka spożywana z dodatkiem kurczaka, ryżu, grzybów czy fasoli. Samgyetang to delikatny rosół gotowany z młodego kurczaka faszerowanego kasztanami, ryżem, daktylami i żeń-szeniem. Bibimbap to z kolei kulinarny symbol dobrobytu i powodzenia. Podstawę tego dania stanowi oczywiście ryż. Podawany jest w towarzystwie rzodkiewki, grzybów, ogórka, marchwi, szpinaku z olejem sezamowym, czosnkiem i pastą doenjang (ze sfermentowanej soi). Kolejną potrawą, która może przypaść do gustu polskim smakoszom, jest haemul pajeon, czyli naleśnik z mąki ryżowej z owocami morza, szalotką, dymką, porem i kawałkami ziemniaków. Miłośnicy kuchni wegetariańskiej z pewnością będą zachwyceni bibim guksu. Danie to składa się z makaronu, kimchi, kapusty, marchwi, ogórka, ugotowanego jajka, czosnku, sezamu, dymki i wodorostów nori.
Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com