W czasach starożytnych kurkuma cenna była nie tylko ze względu na zastosowanie kulinarne, ale wykorzystywano ją także do barwienia tkanin, w tym – szat mnichów.
Miejsce pochodzenia ma znaczenie – kurkuma z Indii będzie cechować się wysoką jakością, doskonałym smakiem oraz intensywnym kolorem. To właśnie Indie są największym producentem kurkumy. Kurkuma z Indii to gwarancja harmonijnego smaku, doskonałej złocistej barwy i aromatycznego zapachu. Upodobała sobie bowiem tamtejszy tropikalny klimat. Pozyskuje się ją z ostryżu długiego, rośliny dziko rosnącej w Indiach. Doceniając charakterystyczny kolor kurkumy, jej wkład w narodową kuchnię, a także tradycję, według której przypisywano jej nadzwyczajne właściwości przynoszące szczęście, w tym kraju nazywa się ją „złotem”.
Kurkuma nada potrawom smak kuchni Dalekiego Wschodu – znakomita do mięs, zup, a także ryb. Oto prawdziwy Orient na talerzu!
Knorr wprowadził nowe produkt : przyprawy jednorodne z gwarancją kraju pochodzenia. Jedną z nich jest KURKUMA z INDII.
ip
fot. Knorr