Jagoda kamczacka – majowy przysmak z ogrodu

Opublikowano: 2011-04-14
Opis jagody kamczackiej - hodowla i właściwości.
Jagoda kamczacka (wiciokrzew kamczacki) jest jednym z ulubionych owoców dzieci. Jej granatowe, podłużne, słodko-kwaśne owoce zbierać można w kilka tygodni po kwitnieniu, często już w połowie maja.

Jagody są soczyste, a przy tym bardzo zdrowe. Dojrzewają stopniowo, świetnie smakują na surowo, ale doskonale sprawdzają się również podczas przygotowywania deserów i przetworów: soków, konfitur, dżemów. Można je również mrozić.

Roślina ładnie wygląda podczas kwitnienia, które przypada zwykle na początek kwietnia. Później zdobią ją efektowne, zwisające jagody oraz ciemnozielone liście, które utrzymują się aż do października. Krzewy są niezbyt wysokie - dorastają do 1,5 m; są zwarte, o niemal kulistym pokroju. Egzotyczne pochodzenie rośliny wpływa na jej odporność. Krzewy wytrzymują susze oraz nawet najsilniejsze mrozy (do -45 stopni), a kwiaty – bardzo silne przymrozki (do – 8 stopni Celsjusza). Ma małe wymagania, chociaż za regularne nawożenie odwdzięcza się lepszym zbiorem – z wyrośniętego krzewu zebrać można nawet 6 kg owoców.

Decydując się na uprawę jagody kamczackiej, warto posadzić przynajmniej 3 rośliny - krzyżowe zapylenie sprawia, że owoców jest więcej i są dorodniejsze.Dojrzałe owoce jagody kamczackiej zawierają wiele składników biologicznie aktywnych, o własnościach wzmacniających, antyseptycznych i odtruwających organizm. Są cennym źródłem witamin (m.in. A, C, E) oraz substancji aktywnych biologicznie korzystnie wpływających na organizm człowieka.

Owoce są również dobrym źródłem ważnych pierwiastków: żelaza, jodu, miedzi. Spożywanie owoców działa ogólnie wzmacniająco na organizm, eliminuje przeziębienie i grypę, działa hamująco na rozwój bakterii i wirusów, a nawet odtruwa organizm z toksyn, metali ciężkich oraz leków. Uważa się, że włączanie do diety jagód kamczackich może pomagać w walce z chorobami nowotworowymi i starzeniem się organizmu oraz poprawiać potencję.

Co ciekawe, przetwory z jagody kamczackiej zachowują nawet do 80% cennych związków zawartych w świeżych owocach. Tradycyjna medycyna ludowa zachęca do spożywania owoców jagody kamczackiej, gdyż wzmacniają naczynia krwionośne, hamują krwotoki i obniżają ciśnienie krwi. Stosuje się je także w przypadku dolegliwości żołądkowych lub niestrawności. Ładny pokrój roślin w połączeniu z bardzo skromnymi wymaganiami sprawia, że jagoda kamczacka jest idealną rośliną dla początkujących ogrodników. Nie wymaga ochronnych oprysków ani okrywania na zimę. Obficie owocując wabi do ogrodu śpiewające ptaki – świetnie nadaje się więc do stworzenia w ogrodzie naturalnego zakątka.

źródło:

MOCOWOC – www.grabczewscy.pl



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15