Czas przygotowania: ½ godz.
Ilość osób: 4
Składniki:
• 4 jajka
• 2 ząbki czosnku
• 1 Esencja do duszonych warzyw Knorr
• 1 mała cebula
• 6 ugotowanych szparagów (mogą być mrożone)
• 1 mała puszka fasolki czerwonej
• 1 mała puszka kukurydzy
• ½ szklanki przecieru pomidorowego
• 2 plastry szynki serrano
• 15 dag kiełbasy chorizo
• 10 ml oliwy z oliwek
• ¼ łyżeczki Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek posiekaj, dodaj wraz chorizo na rozgrzaną patelnię i smaż do zrumienienia.
2. Dołóż kukurydzę, fasolkę i szparagi (wcześniej podziel je na małe kawałki). Duś kilka minut na małym ogniu.
3. Dołóż przecier, zalej kilkoma łyżkami wody i dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr. Podduszaj na wolnym ogniu przez kwadrans.
4. W międzyczasie przygotuj kokilki: posmaruj je oliwą i wypełnij powstałą masą pomidorową.
5. Wbij jajko do każdej kokilki – nie mieszaj.
6. Żółtko ma być odsłonięte, białko przykryj szynką. Dopraw papryką ostrą. Kokilki włóż do nagrzanego piekarnika na 5-8 minut – w tym czasie białka zetną się pod wędliną.
ip
fot. Knorr