Jajka w stylu flamenco

Opublikowano: 2018-03-29
Przepis na zapiekane jajka ze szparagami przyprawione przyprawami Knorr.
Przepis na jaja zapiekane ze szparagami, fasolą i kukurydzą w kokilkach.

Czas przygotowania: ½ godz.
Ilość osób: 4

Składniki:
•    4 jajka
•    2 ząbki czosnku
•    1 Esencja do duszonych warzyw Knorr
•    1 mała cebula
•    6 ugotowanych szparagów (mogą być mrożone)
•    1 mała puszka fasolki czerwonej
•    1 mała puszka kukurydzy
•    ½ szklanki przecieru pomidorowego
•    2 plastry szynki serrano
•    15 dag kiełbasy chorizo
•    10 ml oliwy z oliwek
•    ¼ łyżeczki Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek posiekaj, dodaj wraz chorizo na rozgrzaną patelnię i smaż do zrumienienia.
2. Dołóż kukurydzę, fasolkę i szparagi (wcześniej podziel je na małe kawałki). Duś kilka minut na małym ogniu.
3. Dołóż przecier, zalej kilkoma łyżkami wody i dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr. Podduszaj na wolnym ogniu przez kwadrans.
4. W międzyczasie przygotuj kokilki: posmaruj je oliwą i wypełnij powstałą masą pomidorową.
5. Wbij jajko do każdej kokilki – nie mieszaj.
6. Żółtko ma być odsłonięte, białko przykryj szynką. Dopraw papryką ostrą. Kokilki włóż do nagrzanego piekarnika na 5-8 minut – w tym czasie białka zetną się pod wędliną.

ip

fot. Knorr



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15