Jak krok po korku przygotować dynię na Halloween

Opublikowano: 2017-10-31
Przygotowujemy dynię na Halloween - krok po kroku.
Wygląda na to, że Halloween już na dobre wpisało się w krajobraz polskiej jesieni.

Od kilku lat z okazji tego amerykańskiego święta, dzieci przebierają się za rozmaite straszydła i chodzą po domach strasząc: „cukierek albo psikus!”. Szkoły i przedszkola chętnie organizują także halloweenowe bale przebierańców. Również dorośli coraz częściej biorą udział w przebieranych imprezach z tej okazji.  Niezależnie czy organizujemy bal dla dzieci czy przyjęcie dla dorosłych, to jego nieodłącznym elementem jest lampion z dyni! Jak go wykonać i nie zwariować potem przy sprzątaniu?

Krok pierwszy: wybór odpowiedniej dyni
Lampion na Haloween najczęściej wykonujemy z najbardziej klasycznej, okrągłej i pomarańczowej odmiany dyni. Można ją kupić w „warzywniakach” czy na targach, a teraz nawet w większych sklepach i marketach. Szukając idealnej dyni na halloweenowy lampion musimy pamiętać, że jej najważniejszą częścią jest skórka. Powinna być ona gładka, jędrna i intensywnie ubarwiona. Im bardziej estetyczna i kolorowa dynia, tym lepszy efekt uzyskamy. Plamy i różne przebarwienia na skórce mogą sprawić, że nasz lampion nie będzie wyglądał tak, jakbyśmy sobie wyobrażali. Jeżeli chodzi o wielkość – to wszystko zależy od naszych preferencji. Jednak musimy pamiętać, że w mniejszych dyniach znacznie trudniej się drąży, ponieważ są one dużo twardsze. Najlepiej zdecydować się na dynię o optymalnej wielkości tzn. zbliżoną rozmiarem do piłki używanej w koszykówce.

Krok drugi: drążenie i wycinanie otworów
Drążenie dyni wbrew pozorom nie jest wcale łatwą czynnością. Jednak kiedy poznamy podstawowe techniki i zastosujemy odpowiednie narzędzia, to okaże się, że jest to świetna zabawa dla całej rodziny! Pracę nad lampionem zaczynamy od narysowania okręgu wokół łodygi. Następnie wzdłuż narysowanej linii odcinamy górną część dyni wraz z ogonkiem, która będzie stanowić pokrywkę. Ważne, aby ten element został odcięty „na płasko” tj. od spodu miąższu. Otwór musi być na tyle duży, aby dało się z łatwością włożyć całą rękę.

Po odcięciu górnej części, można rozpocząć drążenie dyni. Do tego celu najlepiej wykorzystać… łyżkę do lodów! Jej specyficzny, lekko zaokrąglony i wklęsły kształt sprawia, że miąższ łatwo odchodzi od ścianek. Polecamy wybierać duże łyżki, ze stali nierdzewnej - takie jak łyżki do lodów ProLine lub Sterling marki Leifheit. Zostały one wykonane z wysokiej jakości stali szlachetnej, co sprawia, że są masywne i leżą pewnie w dłoni, tym samym nie wyślizgną się i nie złamią w trakcie drążenia.

Nóż do sera i łyżki do lodów to idealne akcesoria, które wykorzystasz do przygotowania dyni
Następną czynnością, którą należy wykonać po wydrążeniu miąższu jest wycinanie otworów. Dla ułatwienia warto wcześniej narysować oczy oraz uśmiech. Można zrobić to odręcznie lub wydrukować czy narysować na kartce, a następnie wyciąć i odrysować od wzoru. Wzór możemy wyciąć małym ostrym nożykiem lub jednym z noży specjalistycznych. Doskonale sprawdzają się tutaj np. dobrej jakości noże do sera – takie jak noże z serii Proline od Leifheit. Wycięte otwory polecamy posmarować olejem spożywczym - pozwoli to przedłużyć ładny wygląd i dynia na Halloween nie pomarszczy się, ani nie sczernieje.

Krok trzeci: zabezpieczenie i dekoracja
Wydrążona dynia z wyciętymi otworami jest już prawie gotowym lampionem. Jednak na koniec warto zadbać o detale, które zachwycą naszych gości i domowników. Jeżeli natrzemy otwory i dno dyni aromatycznymi przyprawamikorzennymi (np. cynamonem, wanilią) lub olejkami zapachowymi –to nasz lampion będzie nie tylko ozdobą, ale także z powodzeniem zastąpi tradycyjne świeczki zapachowe. Na koniec warto popracować także nad detalami. Dyniowy lampion można udekorować pinezkami, koralikami czy cekinami tworząc szlaczki i kształty lub wydrążyć dodatkowe otwory w skórce i pomalować je farbkami.

Krok czwarty: sprzątanie : )
Najczęściej po zakończeniu produkcji dyniowego lampionu pozostaje nam nie tylko satysfakcja, ale niestety także ogromny bałagan w kuchni. Aby sobie z nim sprawnie poradzić, należy od początku zaplanować strategię sprzątania. Do uprzątnięcia miejsca pracy przyda Ci się nie tylko zmiotka, szufelka i mop, ale także… zestaw do mycia okien! Bardzo często zawiera on wszystko, co jest potrzebne do gruntownego i szybkiego mycia płytek, stołu czy pozostałychmebli, które ulegają zabrudzeniom w trakcie drążenia i obierania dyni.  Szczególnie polecamy zaopatrzyć się w zestaw z wiaderkiem taki jak zestaw do mycia okien i łazienki od Leifheit. Zawiera on specjalne dwukomorowe wiadro, ręczną myjkę do szyb 3 w 1 oraz myjkę do płytek. Podłużne i poręczne wiaderko Combi Box możemy z łatwością podstawić pod stół i zrzucić pozostałe resztki, nie brudząc przy tym podłogi. Za pomocą ręcznej myjki do okien 3 w 1 wykonamy aż trzy czynności jednocześnie: umyjemy stół, wyczyścimy narożniki i ramy mebli oraz ściągniemy pozostały brud i wodę. Na koniec wystarczy tylko zamieść i zmyć podłogę! Co także z łatwością uczynimy wykorzystując mop Pico Spray. Mop Pico Spray zapewnia wyjątkową wygodę sprzątania: oprócz szczotki i ścierki posiada zbiornik na wodę i płyn. Wystarczy tylko uruchomić dźwignię, a mop rozpyli strumień wody ze środkiem do mycia.

Nie obawiajmy się przygotowywać samodzielnie lampionów z dyni! Jak widać, przy odpowiedniej strategii, jest to łatwe, szybkie i przyjemne!

Fot. Leifheit
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15