Jak podawać kaszankę, by się do niej przekonać?


Jak podawać kaszankę, by się do niej przekonać?

Opublikowano: 2018-03-23
Kaszanka z grilla.
Jeśli zastanawiasz się nad wskazaniem najbardziej charakterystycznych przetworów mięsnych, które od razu kojarzą się z kuchnią polską, jednym z nich, z pewnością będzie kaszanka.

Ta niezwykle wyrazista w smaku wędlina, w tradycyjnej wersji wyrabiana jest z krwi wieprzowej z dodatkiem wieprzowych podrobów, skórek wieprzowych oraz kaszy gryczanej i jęczmiennej. Taka mieszanka, a zwłaszcza obecność krwi wieprzowej, przez którą wędlina nabiera charakterystycznego, ciemnego koluru sprawia, że część osób zwyczajnie nie potrafi się do niej przekonać. Jak zatem podawać kaszankę, by przekonać siebie i swoich bliskich do jej jedzenia?

Kaszanka smażona, podawana na ciepło
Jednym z najprostszych i jednocześnie najczęściej wybieranych sposobów na przygotowanie kaszanki jest jej smażenie. Kluczem do uzyskania odpowiedniego smaku jest oczywiście znalezienie produktu dobrej jakości. Dlatego tego typu wędliny warto kupować w miejscach sprawdzonych, w sklepach oferujących wędliny przygotowywane w sposób tradycyjny, z najlepszej jakości półproduktów. Jeśli wędlina jest smaczna na zimno, po podgrzaniu stanie się jeszcze smaczniejsza, rozsiewając wokół przyciągający domowników zapach. Do smażenia kaszanki potrzebujemy jedynie patelni, odrobiny smalcu, wcześniej posiekanej cebuli (1-2 cebule średniej wielkości), soli i świeżo zmielonego pieprzu dla zaostrzenia smaku. Czas potrzebny do przygotowania takiej kaszanki to nie więcej niż 10-15 minut.

Pierogi z kaszanką
To doskonały sposób na przekonanie do tego typu wędliny każdego miłośnika pierogów. Nadzienie, którego bazą jest kaszanka zmieszana z drobno posiekaną i wcześniej zeszkloną na patelni cebulką jest niezwykle aromatyczne i wyjątkowo smaczne, zwłaszcza w połączeniu z klasycznym ciastem na pierogi. Nadzienie doprawiamy solą i pieprzem według własnych upodobań i preferencji smakowych. Pierogi podajemy na ciepło (możemy je lekko podsmażyć), okraszone cebulką ze skwarkami.

Kaszanka z grilla
To idealny sposób na zainteresowanie tego typu wędliną smakoszy grillowanego mięsa. Kaszankę z grilla przygotowujemy w ten sam sposób jak kiełbasę, uważając jedynie na ogień i temperaturę. Zbyt wysoka temperatura i duże płomienie sprawią, że wędlina bardzo szybko popęka, przez co stracimy część jej zawartości. Ten sposób przygotowania kaszanki cieszy się w naszym kraju bardzo dużą popularnością i jeśli jeszcze nie przekonałeś się do walorów smakowych tego typu wędliny, przygotowanie jej na grillu może pomóc w zmianie Twojego zdania na jej temat. Poza tym taki sposób przygotowania jest niezwykle prosty i nie zajmuje wiele czasu.

Autor zewnętrzny

fot. zdziadapradziada



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:30