Okazuje się na przykład, że wśród krajów europejskich wiedziemy prym, jeśli chodzi o marnowanie jedzenia. W Polsce marnuje się około 9 ton jedzenia rocznie! Nawet 39% naszych rodaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić jedzenie do kosza. Jesteś wśród nich? Pamiętaj, że nigdy nie jest za późno, żeby zmienić żywieniowe nawyki. W tym artykule pokażemy, jak wykorzystać w kuchni resztki przetworów pomidorowych – koncentratu i przecieru pomidorowego.
Koncentrat pomidorowy Pudliszki – ile go zużywasz?
Gdyby przyjrzeć się przepisom zamieszczanym w internecie lub w czasopismach, okaże się, że znakomita większość tych, które zawierają koncentrat pomidorowy, wymagają użycia zaledwie jednej łyżeczki. Całe opakowanie koncentratu zostaje więc niewykorzystane. Pierwsza żelazna zasada – zawsze przechowuj go w lodówce! Dzięki temu mimo otwarcia opakowania będzie przydatny do zużycia przez dłuższy czas.
Pamiętaj jednak, że najzdrowsze koncentraty na rynku – takie jak koncentrat pomidorowy Pudliszki – nie zawierają w swoim składzie żadnych sztucznych konserwantów. Mimo stosunkowo długiej daty przydatności do spożycia nie będą więc doskonałe w nieskończoność. Ta zasada dotyczy zresztą także innych produktów firmy Pudliszki. Sos do spaghetti czy przecier pomidorowy, na przykład, jeśli nie zużyjesz ich za jednym razem, nie powinny stać otwarte w lodówce dłużej niż kilka tygodni.
Jak wykorzystać resztki przecieru i koncentratu?
Jeśli chodzi o otwarty i wymagający szybkiego zużycia koncentrat pomidorowy Pudliszki, wydaje się, że najlepszym pomysłem jest przygotowanie zapiekanki lub gulaszu. To idealne pomysły na obiad, gdy chcesz wykorzystać różnego rodzaju resztki, które zalegają w twojej lodówce. Kawałki różnych warzyw? Super! Resztki wędlin lub kiełbasek? Doskonale! Do tej mieszanki z powodzeniem można dodać resztki przecieru czy koncentratu Pudliszki. Sos do spaghetti tej samej firmy, którego w słoiku zostało niewiele, również dobrze sprawdzi się w tym towarzystwie.
Lubisz dania z makaronem? To świetne się składa. Rusz głową i stwórz własną kompozycję smakową z resztek, które masz w lodówce obok kilku łyżeczek koncentratu Pudliszki. Sos do spaghetti domowej roboty może łączyć w sobie przeróżne tradycje kulinarne, smaki i zapachy – to twoje danie! Jeśli wyjdzie super, może pozostanie w domowym menu na dłużej, jeśli nie – no cóż, przynajmniej pozbędziesz się resztek z lodówki, prawda?
Resztki koncentratu i przecieru z powodzeniem można dodać też np. do dań kuchni polskiej. Jeśli gotujesz kapuśniak, odrobina przecieru doda mu zupełnie nowego, oryginalnego charakteru. Podobnie zresztą z bigosem – kapusta bardzo lubi się z pomidorowym smakiem. Wszelkiego rodzaju mięsne sosy na bazie śmietany również nie ucierpią, gdy dodasz do nich odrobinę koncentratu.
Powodzenia – bądź kreatywna!
Fot. Materiały zewnętrzne