Jak wykorzystać resztki przecieru pomidorowego?

Opublikowano: 2018-09-04
Wykorzystujemy resztki przecieru pomidorowego.
Choć jako naród mamy bez wątpienia wiele powodów do dumy, często okazuje się też, że przewodzimy w mało chlubnych rankingach.

Okazuje się na przykład, że wśród krajów europejskich wiedziemy prym, jeśli chodzi o marnowanie jedzenia. W Polsce marnuje się około 9 ton jedzenia rocznie! Nawet 39% naszych rodaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić jedzenie do kosza. Jesteś wśród nich? Pamiętaj, że nigdy nie jest za późno, żeby zmienić żywieniowe nawyki. W tym artykule pokażemy, jak wykorzystać w kuchni resztki przetworów pomidorowych – koncentratu i przecieru pomidorowego.

Koncentrat pomidorowy Pudliszki – ile go zużywasz?

Gdyby przyjrzeć się przepisom zamieszczanym w internecie lub w czasopismach, okaże się, że znakomita większość tych, które zawierają koncentrat pomidorowy, wymagają użycia zaledwie jednej łyżeczki. Całe opakowanie koncentratu zostaje więc niewykorzystane. Pierwsza żelazna zasada – zawsze przechowuj go w lodówce! Dzięki temu mimo otwarcia opakowania będzie przydatny do zużycia przez dłuższy czas.

Pamiętaj jednak, że najzdrowsze koncentraty na rynku – takie jak koncentrat pomidorowy Pudliszki – nie zawierają w swoim składzie żadnych sztucznych konserwantów. Mimo stosunkowo długiej daty przydatności do spożycia nie będą więc doskonałe w nieskończoność. Ta zasada dotyczy zresztą także innych produktów firmy Pudliszki. Sos do spaghetti czy przecier pomidorowy, na przykład, jeśli nie zużyjesz ich za jednym razem, nie powinny stać otwarte w lodówce dłużej niż kilka tygodni.

Jak wykorzystać resztki przecieru i koncentratu?

Jeśli chodzi o otwarty i wymagający szybkiego zużycia koncentrat pomidorowy Pudliszki, wydaje się, że najlepszym pomysłem jest przygotowanie zapiekanki lub gulaszu. To idealne pomysły na obiad, gdy chcesz wykorzystać różnego rodzaju resztki, które zalegają w twojej lodówce. Kawałki różnych warzyw? Super! Resztki wędlin lub kiełbasek? Doskonale! Do tej mieszanki z powodzeniem można dodać resztki przecieru czy koncentratu Pudliszki. Sos do spaghetti tej samej firmy, którego w słoiku zostało niewiele, również dobrze sprawdzi się w tym towarzystwie.

Lubisz dania z makaronem? To świetne się składa. Rusz głową i stwórz własną kompozycję smakową z resztek, które masz w lodówce obok kilku łyżeczek koncentratu Pudliszki. Sos do spaghetti domowej roboty może łączyć w sobie przeróżne tradycje kulinarne, smaki i zapachy – to twoje danie! Jeśli wyjdzie super, może pozostanie w domowym menu na dłużej, jeśli nie – no cóż, przynajmniej pozbędziesz się resztek z lodówki, prawda?

Resztki koncentratu i przecieru z powodzeniem można dodać też np. do dań kuchni polskiej. Jeśli gotujesz kapuśniak, odrobina przecieru doda mu zupełnie nowego, oryginalnego charakteru. Podobnie zresztą z bigosem – kapusta bardzo lubi się z pomidorowym smakiem. Wszelkiego rodzaju mięsne sosy na bazie śmietany również nie ucierpią, gdy dodasz do nich odrobinę koncentratu.

Powodzenia – bądź kreatywna!

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15