Jak zrobić domową musztardę?

Opublikowano: 2017-04-13
W Święta Wielkanocne dokładamy wszelkich starań, aby dania na świątecznym stole były najsmaczniejsze i jak najlepszej jakości.

Choć w badaniu przeprowadzonym przez SW Research na zlecenie Tesco Polacy zadeklarowali, że najczęściej samodzielnie przygotowują placki, ciasta (68,8%) oraz barszcz biały lub żurek (64,8%) - to przecież niejedyne potrawy, które możemy zrobić sami. Coraz większą popularnością cieszą się takie produkty, jak własnoręcznie przyrządzony majonez, musztarda czy chrzan.

Przykładowy przepis na własnoręczne zrobienie musztardy.

Składniki :

6 łyżek gorczycy
6 łyżek białego octu winnego lub jabłkowego
6 łyżek przegotowanej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli i cukru
dodatkowo przydadzą się też różne dodatki na przykład: ketchup, suszona papryka lub miód

Sposób przygotowania
Zalej gorczycę octem i wodą. Odstaw na noc, najlepiej w zamkniętym słoiczku. Napęczniałą gorczycę zmiksuj dokładnie z olejem i smakowymi dodatkami. Jeżeli musztarda jest za gęsta, możesz dodać odrobinę chłodnej, przegotowanej wody. Gotową musztardę przełóż do wyparzonych słoiczków.

ip

fot. Tesco



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15