Choć w badaniu przeprowadzonym przez SW Research na zlecenie Tesco Polacy zadeklarowali, że najczęściej samodzielnie przygotowują placki, ciasta (68,8%) oraz barszcz biały lub żurek (64,8%) - to przecież niejedyne potrawy, które możemy zrobić sami. Coraz większą popularnością cieszą się takie produkty, jak własnoręcznie przyrządzony majonez, musztarda czy chrzan.
Przykładowy przepis na własnoręczne zrobienie musztardy.
Składniki :
6 łyżek gorczycy
6 łyżek białego octu winnego lub jabłkowego
6 łyżek przegotowanej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli i cukru
dodatkowo przydadzą się też różne dodatki na przykład: ketchup, suszona papryka lub miód
Sposób przygotowania
Zalej gorczycę octem i wodą. Odstaw na noc, najlepiej w zamkniętym słoiczku. Napęczniałą gorczycę zmiksuj dokładnie z olejem i smakowymi dodatkami. Jeżeli musztarda jest za gęsta, możesz dodać odrobinę chłodnej, przegotowanej wody. Gotową musztardę przełóż do wyparzonych słoiczków.
ip
fot. Tesco