Jaki rodzaj patelni wybrać do swojej kuchni

Opublikowano: 2017-08-09
Wybierz idealną patelnię dla siebie.
Schabowy, jajecznica, a może naleśniki?

Dla wielu osób smażone potrawy są elementem codziennego jadłospisu, a więc niezbędna do ich przygotowania patelnia jest podstawowym przedmiotem wyposażenia każdej kuchni. Przy zakupie patelni warto wziąć pod uwagę tworzywo, z którego jest wykonana, gdyż to właśnie materiał decyduje o wytrzymałości i długości jej użytkowania, a nawet o jakości przyrządzanego posiłku.

Dla dbających o linię

Patelnie pokryte warstwą teflonu (korpus jest zwykle wykonany z aluminium lub stali nierdzewnej), umożliwiają smażenie przy użyciu niewielkich ilości oleju, a nawet i bez niego. Jest to świetne rozwiązanie dla osób na diecie oraz tych, którzy nie przepadają za potrawami ociekającymi tłuszczem. Smażone w ten sposób produkty nie będą przywierać do powierzchni patelni, dzięki czemu przygotowanie posiłku jest szybkie i proste, a umycie patelni nie wymaga intensywnego szorowania. Należy dodać, że teflonowa powierzchnia jest mało odporna na zarysowania, dlatego podczas smażenia trzeba używać drewnianych łopatek. O wytrzymałości tego typu patelni świadczy przede wszystkim grubość teflonowej powłoki. Im grubsza powłoka, tym bardziej patelnia jest odporna na zarysowania, a jej przydatność do użytku - dłuższa.

Patelnie długo utrzymujące ciepło

Patelnie tytanowe, podobnie jak teflonowe, umożliwiają smażenie bez tłuszczu. Są niezwykle wytrzymałe na zarysowania i uszkodzenia, a przy tym stosunkowo lekkie. Dodatkowo, nie przypalają smażonych potraw. Bardzo długo się rozgrzewają, ale także przez długi czas zatrzymują ciepło. Wady? Patelnie tytanowe są stosunkowo drogie, jednak warto zainwestować w tego typu zakup, gdyż zwróci się z nawiązką.

Naczynie na lata

Kolejnym rodzajem trwałych patelni są modele wykonane z żeliwa, a zatem nieco cięższe od pozostałych. Znakomicie przewodzą ciepło, są wytrzymałe i - podobnie jak tytanowe, mogą być zdatne do użytku przez wiele lat. Warto wiedzieć, że podczas smażenia na patelni żeliwnej, do potrawy uwalniane są niewielkie ilości żelaza. Nie należy się tym niepokoić, gdyż żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Szczególnie jest ono potrzebne osobom cierpiących na anemię. Patelnie tego typu wymagają również odpowiedniej konserwacji. Po umyciu, naczynie trzeba dokładnie wytrzeć i natłuścić niewielką ilością oleju. Zapobiega to powstawaniu rdzy.

Patelnie stalowe

Patelnie ze stali nierdzewnej są odporne na zarysowania i uszkodzenia. Ich minusem jest słabe przewodnictwo cieplne, dlatego wiele patelni tego typu wykorzystuje technologię typu ‘sandwich’. Oznacza to, że pomiędzy dwiema stalowymi warstwami znajduje się aluminiowa podkładka, usprawniająca przewodzenie ciepła. Warto także wspomnieć o patelniach ze stali węglowej, tzw. wokach. Są to naczynia odpowiednie do przygotowania potraw kuchni chińskiej. Ich wielką zaletą jest to, że podczas smażenia potrawy nie tracą najwartościowszych składników odżywczych. Zanim zaczniemy ich używać, należy wytworzyć, tzw. powłokę węglową, która sprawia, że naczynie jest niezwykle trwałe. Jeśli chce zapoznać się z innymi rodzajami patelni, odwiedź artykuł na blogu Garneczki.

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15