Jakie znaczenie ma przyjmowanie magnezu w ciąży?

Opublikowano: 2015-09-23
Jesteś w ciąży? Przyjmuj magnez!
Magnez wpływa na funkcjonowanie niemal każdego narządu znajdującego się w ludzkim organizmie.

Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, chroni układ krążenia, wspomaga tworzenie układu kostnego. Niedobór tego pierwiastka w czasie ciąży zwiększa ryzyko poronienia oraz przedwczesnego porodu.

Funkcje magnezu w organizmie kobiety
Magnez jest niezbędny do wytwarzania energii w komórkach ciała. Jest też konieczny do produkcji białek budujących organizm, ponadto bierze udział w stabilizacji materiału genetycznego DNA. W układzie nerwowym jony magnezu zmniejszają pobudliwość komórek, co ma działanie uspokajające. Magnez jest też niezbędny do prawidłowej pracy serca, ponieważ przeciwdziała jego niedokrwieniu i niedotlenieniu. Ponadto zapobiega występowaniu takich chorób jak arytmia, nadciśnienie i zatory w naczyniach krwionośnych. Zmniejsza reakcje zapalne i wzmacnia układ obronny poprzez wpływ na aktywność białych krwinek. Magnez jest również niezbędny dla kobiet do prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu. Jego niedobór powoduje występowanie skurczy mięśni, w tym także tych znajdujących się w obrębie macicy, co może doprowadzić do poronienia. Z kolei dieta bogata w magnez sprzyja wydłużeniu okresu ciąży, a tym samym wpływa na większy wzrost i wyższą wagę ciała noworodka. Ponadto magnez uczestniczy w rozwoju układu kostnego płodu, przyspieszając proces kostnienia i zwiększając odporność kości dziecka na złamania.

Zachodzące w czasie ciąży zmiany hormonalne w organizmie kobiety prowadzą między innymi do tego, że magnez wydalany jest z moczem w objętości o około 25% większej niż normalnie. Magnez zużywany jest też intensywniej, ponieważ oczekiwanie na poród powoduje stres i napięcie psychiczne. Dlatego zapotrzebowanie na ten pierwiastek w czasie ciąży wzrasta mniej więcej o 1/3 w porównaniu do dotychczasowych potrzeb danej kobiety.

W jakich produktach znajdziemy magnez?
Główne źródło magnezu stanowią przetwory zbożowe, otręby, kasza gryczana, kakao oraz orzechy. Dieta bogata w wieprzowinę, tłuste ryby, owoce morza, produkty z pełnoziarnistej mąki i suszone owoce zwiększa przyswajanie tego pierwiastka. Poza tym wchłanialność jonów magnezowych poprawia się w obecności witaminy B6. Dlatego przyjmowanie zawierających go suplementów, jak Magne B6, w ciąży jest rozwiązaniem często polecanym kobietom przez lekarzy. Z kolei wchłanianie magnezu ogranicza lub całkowicie uniemożliwia picie słodzonych napojów gazowanych, kawy, mocnej czarnej herbaty i alkoholu. Również zbyt duże stężenie fosforu lub wapnia w organizmie zaburza procesy przyswajania magnezu. Dlatego ważne jest zachowanie równowagi między pierwiastkami dostarczanymi w pożywieniu i w formie suplementów, nie tylko w okresie ciąży. Jeśli uzupełniamy jednocześnie kilka makroelementów, zawierające je preparaty zażywajmy w kilkugodzinnych odstępach. Optymalne ich dawki pomoże dobrać lekarz specjalista na podstawie wyników badań krwi i moczu.

Fot. pixabay.com
Autor zewnętrzny



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15