Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, chroni układ krążenia, wspomaga tworzenie układu kostnego. Niedobór tego pierwiastka w czasie ciąży zwiększa ryzyko poronienia oraz przedwczesnego porodu.
Funkcje magnezu w organizmie kobiety
Magnez jest niezbędny do wytwarzania energii w komórkach ciała. Jest też konieczny do produkcji białek budujących organizm, ponadto bierze udział w stabilizacji materiału genetycznego DNA. W układzie nerwowym jony magnezu zmniejszają pobudliwość komórek, co ma działanie uspokajające. Magnez jest też niezbędny do prawidłowej pracy serca, ponieważ przeciwdziała jego niedokrwieniu i niedotlenieniu. Ponadto zapobiega występowaniu takich chorób jak arytmia, nadciśnienie i zatory w naczyniach krwionośnych. Zmniejsza reakcje zapalne i wzmacnia układ obronny poprzez wpływ na aktywność białych krwinek. Magnez jest również niezbędny dla kobiet do prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu. Jego niedobór powoduje występowanie skurczy mięśni, w tym także tych znajdujących się w obrębie macicy, co może doprowadzić do poronienia. Z kolei dieta bogata w magnez sprzyja wydłużeniu okresu ciąży, a tym samym wpływa na większy wzrost i wyższą wagę ciała noworodka. Ponadto magnez uczestniczy w rozwoju układu kostnego płodu, przyspieszając proces kostnienia i zwiększając odporność kości dziecka na złamania.
Zachodzące w czasie ciąży zmiany hormonalne w organizmie kobiety prowadzą między innymi do tego, że magnez wydalany jest z moczem w objętości o około 25% większej niż normalnie. Magnez zużywany jest też intensywniej, ponieważ oczekiwanie na poród powoduje stres i napięcie psychiczne. Dlatego zapotrzebowanie na ten pierwiastek w czasie ciąży wzrasta mniej więcej o 1/3 w porównaniu do dotychczasowych potrzeb danej kobiety.
W jakich produktach znajdziemy magnez?
Główne źródło magnezu stanowią przetwory zbożowe, otręby, kasza gryczana, kakao oraz orzechy. Dieta bogata w wieprzowinę, tłuste ryby, owoce morza, produkty z pełnoziarnistej mąki i suszone owoce zwiększa przyswajanie tego pierwiastka. Poza tym wchłanialność jonów magnezowych poprawia się w obecności witaminy B6. Dlatego przyjmowanie zawierających go suplementów, jak Magne B6, w ciąży jest rozwiązaniem często polecanym kobietom przez lekarzy. Z kolei wchłanianie magnezu ogranicza lub całkowicie uniemożliwia picie słodzonych napojów gazowanych, kawy, mocnej czarnej herbaty i alkoholu. Również zbyt duże stężenie fosforu lub wapnia w organizmie zaburza procesy przyswajania magnezu. Dlatego ważne jest zachowanie równowagi między pierwiastkami dostarczanymi w pożywieniu i w formie suplementów, nie tylko w okresie ciąży. Jeśli uzupełniamy jednocześnie kilka makroelementów, zawierające je preparaty zażywajmy w kilkugodzinnych odstępach. Optymalne ich dawki pomoże dobrać lekarz specjalista na podstawie wyników badań krwi i moczu.
Fot. pixabay.com
Autor zewnętrzny