Jarmuż

Opublikowano: 2019-03-28
Leksykon drzew i roślin – jarmuż.
Rośliny i drzewa nie tylko dbają o jakość naszego powietrza, ale potrafią mieć szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu.

Historia pochodzenia
Do końca średniowiecza jarmuż był jednym z najbardziej znanych zielonych warzyw w całej Europie. Odmiany o kędzierzawych liściach istniały już w Grecji w czwartym wieku p.n.e. Istniała także rosyjska odmiana została wprowadzona do Kanady (a następnie do Stanów Zjednoczonych) prawdopodobnie poprzez rosyjskich kupców w XIX wieku. Najważniejsze obszary uprawy jarmużu znajdują się w środkowej i północnej Europie oraz Ameryce Północnej i Azji. Jarmuż rzadko rośnie w tropikalnych obszarach, ponieważ preferuje chłodniejszy klimat. Jarmuż toleruje prawie wszystkie rodzaje gleb pod warunkiem, że drenaż jest zadowalający. Zaletą tej rośliny jest to, że rzadko cierpi ona od szkodników i chorób innych członków rodziny kapustowatych.

Zastosowanie
Liście jarmużu nadają się do jedzenia na surowo, w postaci surówek. Po ugotowaniu można je wykorzystać jako dodatek do zup. Nadają się również do duszenia i smażenie (podobnie jak szpinak). Można je także mrozić. Czasami wykorzystywany był jako roślina ozdobna.

Aleksandra Kantorczyk
(aleksandra.kantorczyk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15