Jarząb mączny

Opublikowano: 2019-03-25
Leksykon drzew i roślin – jarząb mączny
Rośliny i drzewa nie tylko dbają o jakość naszego powietrza, ale potrafią mieć szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu.

Historia pochodzenia
Jarząb swoje początki wywodzi z trzeciorzędu. Obecnie takson ten obejmuje około 80 gatunków rosnących na półkuli północnej. W Polsce dziko rośnie około 5 gatunków, natomiast w uprawie jest odnotowane 10 gatunków obcego pochodzenia. Jarząb mączny obejmuje swym zasięgiem prawie całą Europę. Za ojczyznę tego gatunku uważa się obszar Wielkiej Brytanii oraz południowe partie Szwecji. Jednak gatunek ten występuje w tamtych rejonach na niewielkiej ilości stanowisk. W Polsce występuje w Karkonoszach oraz Tatrach, rzadko można go spotkać na terenach nizinnych. W górach bardzo chętnie rośnie na terenach bogatych w skały wapienne.

Zastosowanie
Drewno jest wykorzystywane do wyrobów stolarskich. Owoce natomiast po przemrożeniu świetnie nadają się na przetwory. Dawniej owoce zbierano i robiono z nich przeciery lub używano jako namiastkę mąki, stąd też nazwa gatunku. Obecnie wykorzystuje się owoce na przetwory, lecz jest to danie dla smakoszy, a nie powszechnie spożywane produkty. Ponadto drzewa stanowią pewną ochronę podczas schodzenia lawin w rejonach górskich.

Aleksandra Kantorczyk
(aleksandra.kantorczyk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:30