Jedzenie w ciszy i skupieniu – dlaczego warto to robić?

Opublikowano: 2016-04-06
Dlaczego warto spożywać posiłki w ciszy i skupieniu?
Po raz kolejny okazuje się, że nie liczy się ilość, ale przede wszystkim jakość. Mowa tutaj o jedzeniu i sposobie konsumowania posiłków.

Amerykańscy naukowcy z Utah i Kolorado dowiedli, że odgłosy chrupania i przeżywania w czasie posiłków odgrywają dużą rolę. Przeprowadzili trzy eksperymenty: uczestnikom w trakcie jedzenia włączono trzy rodzaje różnych dźwięków: muzykę, głośny i cichy szum. Wyniki są następujące: im bardziej dźwięki ze słuchawek zakłócały odgłosy przeżuwania i połykania, tym większą ilość jedzenia pochłaniali badani. Z kolei osoby słuchające głośnego szumu lub bardzo głośnej muzyki sięgały po 4 precle, a te, które słuchały cichego szumu - 2,75 precla.

Z badań wynika, że jeśli słyszymy dźwięki wydobywające się podczas jedzenia (przeżuwanie, połykanie, chrupanie) zjadamy mniej - spożywamy mniej kalorii i wcześniej odchodzimy od stołu. W związku z tym jeśli po raz kolejny będziecie miały ochotę włączyć telewizor czy głośną muzykę w trakcie obiadu- lepiej zastanówcie się dwa razy, czy warto. Jedzenie w ciszy i skupieniu może być najlepszym (a przynajmniej najmniej angażującym) sposobem na pozbycie się kilku kilogramów.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15