Amerykańscy naukowcy z Utah i Kolorado dowiedli, że odgłosy chrupania i przeżywania w czasie posiłków odgrywają dużą rolę. Przeprowadzili trzy eksperymenty: uczestnikom w trakcie jedzenia włączono trzy rodzaje różnych dźwięków: muzykę, głośny i cichy szum. Wyniki są następujące: im bardziej dźwięki ze słuchawek zakłócały odgłosy przeżuwania i połykania, tym większą ilość jedzenia pochłaniali badani. Z kolei osoby słuchające głośnego szumu lub bardzo głośnej muzyki sięgały po 4 precle, a te, które słuchały cichego szumu - 2,75 precla.
Z badań wynika, że jeśli słyszymy dźwięki wydobywające się podczas jedzenia (przeżuwanie, połykanie, chrupanie) zjadamy mniej - spożywamy mniej kalorii i wcześniej odchodzimy od stołu. W związku z tym jeśli po raz kolejny będziecie miały ochotę włączyć telewizor czy głośną muzykę w trakcie obiadu- lepiej zastanówcie się dwa razy, czy warto. Jedzenie w ciszy i skupieniu może być najlepszym (a przynajmniej najmniej angażującym) sposobem na pozbycie się kilku kilogramów.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com