Składniki:
- dynia np. Hokkaido - 1 kg
- Rosół z kury Knorr - 1 szt.
- mleko kokosowe - 200 ml
- cebula - 1 szt.
- ząbek czosnku - 1 szt.
- kawałek świeżego imbiru, ok. 5 cm
- brązowy cukier - 1 łyżka
- pestki z dyni - 50 g
- olej rzepakowy - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Obierz i pokrój dynię na kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Przesmaż cebulę i czosnek na oleju.
2. Dodaj dynię, imbir i cukier. Smaż przez 5 min razem. Dodaj 1 l wody i kostki bulionowe Knorr, by danie zyskało głęboki smak. Całość gotuj do miękkości, ok. 10 min.
3. Zmiksuj zupę na gładko. Dodaj mleko kokosowe i jeszcze raz zagotuj.
Podawaj z pestkami dyni.
ip
fot. Knorr