Jogurt BIO

Opublikowano: 2016-10-22
Jogurt BIO – cóż to za nowość?
Truskawkowe, morelowe, wiśniowe, jagodowe, o smaku owoców leśnych - stanowią pożywne śniadanie, drugie śniadanie czy zdrową przekąskę.

Jogurty, bo o nich mowa, na dobre zagościły w diecie wielu osób, także tych najmłodszych. Półki sklepowe uginają się od różnorodności smaków i rodzajów jogurtów, przez co decyzja zakupowa nie jest łatwa. Od niedawna możemy także w sklepowych lodówkach znaleźć jogurty BIO - czym różnią się od tradycyjnych jogurtów owocowych i czy warto po nie sięgać?

Kilka słów o jogurtach
Od kilku lat jogurty stały się ważnym elementem diety wielu osób. W swojej naturalnej wersji stanowią dobry dodatek do sałatek, zup i innych potraw, zastępując bardziej kaloryczną śmietanę. Jogurty owocowe z kolei są wskazywane jako dobry pomysł na zdrową, niskokaloryczną przekąskę zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Są źródłem wapnia, białka i witamin – dostarczają więc organizmowi niezbędnych do funkcjonowania składników, a dzieciom budulca do ich rozwoju. Jedzenie jogurtów ma wiele zalet dla naszego zdrowia i wyglądu.  Kubek jogurtu to dobra alternatywa dla słodyczy, zwłaszcza dla osób dbających o linie. Kiedy przyjdzie ochota, by coś podjeść sięgnijmy bez wyrzutów sumienia po pyszny  jogurt owocowy. Wiele dobrego dla naszego organizmu czynią znajdujące się w jogurtach żywe kultury bakterii. Owe probiotyki osiedlają się w układzie pokarmowym i chronią go przed bakteriami chorobotwórczymi, a podczas leczenia antybiotykiem stanowią uzupełnienie wyjałowionej wówczas naturalnej flory bakteryjnej jelit. Dodatkowo w układzie pokarmowym wytwarzają witaminę K odpowiadającą za prawidłową krzepliwość. W jogurtach znajdziemy także sporo witamin: fosfor, potas, wapń, cynk, witaminy z grupy B niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz produkcji czerwonych krwinek. Jogurty są także dobrą odżywką dla sportowców. Dzięki słusznym proporcjom białka do węglowodanów, pomagają w regeneracji mięśni po intensywnym treningu oraz uzupełniają deficyt energetyczny. Codzienne spożywanie jogurtów wspiera także nasz układ odpornościowy chroniąc nas przed przeziębieniami. Owoce znajdujące się w jogurcie to nie tylko źródło witamin, ale przede wszystkim pysznego smaku, po który sięgają chętnie zarówno dorośli jak i dzieci.

Jogurty BIO – mniej znaczy więcej
Od pewnego momentu na półkach sklepowych pojawiły się jogurty BIO. Zazwyczaj są zlokalizowane w sekcji zdrowej żywności i z pewnością zasłużyły na to miejsce. Miano BIO noszą bowiem artykuły zwane inaczej organicznymi, produkowanymi ze składników pochodzących z gospodarstw ekologicznych. Nie stosuje się w nich sztucznych nawozów, pestycydów ani modyfikacji genetycznych. Produkty takie nie mają środków konserwujących ani „polepszaczy” smaku, w zamian za to mają wysoką zawartość wartości odżywczych i najwyższą jakość. Sięgając po produkty BIO masz pewność, że dostarczysz to, czego Twój organizm potrzebuje. To odżywianie zgodne z naturą, bezpieczne dla Ciebie i Twoich najbliższych. Jeśli mówimy o jogurtach BIO oznacza to, że zamiast długiej listy składników, mają ich kilka, za to wartościowych. Takie właśnie są jogurty z nowej linii jogurtów Bakoma BIO. W ich składzie znajdują się jedynie trzy składniki: jogurt, cukier trzcinowy oraz owoce. Wszystkie składniki pochodzą z gospodarstw ekologicznych i stanowią doskonałą, prostą kompozycję smaku i wartości odżywczych. W jogurtach Bakoma BIO owoce pochodzą z certyfikowanych upraw i stanowią aż 15% zawartości kubeczka, a dostępne są wersje z truskawkami, morelami, wiśnią, jagodą oraz owocami leśnymi. Wysoką jakość jogurtów oraz naturalne pochodzenie składników potwierdza certyfikat „BIO”, który zaświadcza, że produkt powstał zgodnie z unijnymi normami dla żywności ekologicznej, w szczególności Rozporządzeniem Rady WE z dnia 28 czerwca 2007 roku w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Zielony listek utworzony z gwiazdek na zielonym tle, widniejący na kubeczku jogurtu Bakoma BIO, to informacja dla wszystkich miłośników jogurtów, że zawarte w nich owoce pochodzą z naturalnych upraw, a mleko od krów pasących się swobodnie na trawie.

Jogurty Bakoma BIO stanowią odpowiedź na coraz większą świadomość wagi spożywania wartościowych produktów i dostarczania odpowiednich dla organizmu składników. Być może jest to zapoczątkowany nowy trend, w którym mniej składników będzie oznaczało więcej dobra dla naszego organizmu.

Fot. Bakoma
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:15