W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Kaczka w słodkich pomarańczach

Opublikowano: 2015-01-30
Przepis na kaczkę w pomarańczach.
Przepis na kaczkę pieczoną w syropie pomarańczowym z imbirem.

Składniki

  • Pomarańcze w syropie Eterno;
  • 4 kacze udka;
  • Kawałek świeżego imbiru;
  • Łyżka octu balsamicznego;
  • Majeranek;
  • Sól, pieprz.



Udka oczyścić. Przygotować zalewę: do syropu pomarańczowego dodać utarty imbir, majeranek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Marynatą natrzeć mięso. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Udka podsmażyć na oleju. Następnie ułożyć w brytfance. Polać resztą marynaty wymieszaną z 3–4 łyżkami wody. Piec ok. 1 i 1/2 godziny w 180oC. 10 min. przed końcem pieczenia mięso obłożyć plasterkami pomarańczy.

 

ip

fot. Eterno



Facebook
 

COUNT:31