Klasyka gatunku – espresso

Opublikowano: 2018-12-08
Kawa espresso - klasyka gatunku.
Jak przyrządzić dobre espresso? Odpowiedź na to pytanie powinna znać każda miłośniczka kawy.

Jak zaparzyć napój, który przeniesie nas na słoneczne uliczki włoskich miast bez konieczności wychodzenia z domu?

Espresso to napój, który podbił serca ludzi w różnych zakątkach świata wyjątkową intensywnością smaku i aromatu. Nic dziwnego, bo dobrze zaparzony wydobywa z ziaren kawy to, co w nich najlepsze.

Włoskie korzenie espresso

Nie ma chyba bardziej włoskiej kawy niż espresso i nigdzie nie smakuje ona tak, jak na zalanych słońcem wąskich uliczkach tamtejszych miast i miasteczek. Jednym z pierwszych aktów jej historii było opatentowanie ekspresu do parzenia kawy, którego dokonał Włoch Luigi Bezzera w 1901 roku. Jego działanie opierało się na ciśnieniowym przepływie wody przez ziarna. Słabą stronę prototypu stanowiła forma podgrzewania wody – odbywało się to za pomocą otwartego płomienia. Utrudniało to kontrolowanie temperatury wody oraz jej ciśnienia. Problem ten udało się rozwiązać Desiderio Pavoniemu, który w 1902 roku odkupił patent od Bezzera. Wprowadził on do ekspresu szereg modyfikacji, wśród których znalazł się zawór kontrolujący ciśnienie wody oraz dysza zapewniająca dostęp do gromadzącej się pary wodnej. Ale i w tym przypadku daleko było do ideału. Pavoniemu nie udało się bowiem zbudować urządzenia zaparzającego kawę pod ciśnieniem wyższym niż 2 bary bez przypalania ziaren i uzyskiwania gorzkiego smaku. Rewolucji dokonał dopiero Achille Gaggia, osiągając wyższe ciśnienie bez zmiany smaku naparu. To skonstruowanemu przez niego urządzeniu zawdzięczamy pojawienie się w espresso cremy – brązowej piany, która charakteryzuje napar wysokiej jakości. Tak powstał napój, którym możemy rozkoszować się dziś. Rozpoczęła się także era ekspresów ciśnieniowych, będących coraz częściej standardowym wyposażeniem naszych kuchni.

Małe jest wielkie!

Espresso szybko zyskało uznanie nie tylko w kraju swoich narodzin, ale na całym świecie. Klasyczny napój tego rodzaju, spełniający rygorystyczne włoskie standardy to 25 ml naparu uzyskane w ciągu 25 sekund parzenia z 7 g kawy. Niewielką ilość naparu rekompensuje jego intensywny smak i aromat, któremu espresso zawdzięcza swoją nazwę – pochodzi ona od włoskiego słowa espressivo oznaczającego „wyraźny, wyrazisty”. Odpowiednio przygotowany napój jest bardzo gęsty, niemal lepki. Na jego powierzchni unosi się gęsta i trwała crema – pianka stanowiąca ochronę dla smaków kryjących się pod nią. Espresso to mała filiżanka zawierająca esencję kawy. Oczywiście smak napoju zależy od tego, jakiego rodzaju ziarna zostały użyte do jego zaparzenia. Zawsze powinny być one najwyższej jakości. Warto wypróbować kilka rodzajów kaw, żeby wybrać tę, która smakuje nam najlepiej.

Idealne espresso bez wychodzenia z domu

Przygotowanie espresso nie jest trudne, szczególnie jeśli przestrzegamy kilku zasad. Jako że espresso stanowić ma kwintesencję kawy, niezbędne jest, żeby ziarna były jak najświeższe. Trzeba także pamiętać, że najlepiej smakuje napój z ziaren zmielonych tuż przed parzeniem. Jednym z najprostszych domowych sposobów na przygotowanie takiej kawy, jest przyrządzenie jej w kawiarce. Należy wówczas jej dolną część napełnić zimną wodą, a na filtr wysypać zmieloną kawę. Następnie wystarczy założyć i zakręcić jej górną część i postawić na średnim ogniu. Kiedy kawa zacznie intensywnie bulgotać – zdejmujemy ją z ognia, aby nie przypalić zmielonych ziaren. Innym bardzo prostym sposobem jest użycie ekspresu ciśnieniowego na kapsułki, np. marki NESCAFÉ Dolce Gusto. W kapsułkach znajdziemy świeżo mieloną kawę. Hermetyczne zamknięcie ziaren sprawia, że nie tracą one właściwości swojego aromatu i smaku. Nie musimy też martwić się ich jakością – mamy pewność, że kapsułka espresso zawiera kawę wypaloną z takim właśnie przeznaczeniem. Odpowiednia jest również ilość kawy niezbędna do przyrządzenia filiżanki naparu. Drobne zmielenie ziaren pozwoli poczuć prawdziwy smak kawy bez obawy, że będzie ona zbyt wodnista. Aby ten smak polepszyć, dobrze jest wykorzystać wodę o niskiej mineralizacji. Atutem kapsułek jest także fakt, że unikniemy problemów związanych z odkładaniem się kamienia w wewnętrznych elementach ekspresu. Większość ekspresów posiada automatyczne ustawienia, dopasowane do poszczególnych rodzajów kawy. Wystarczy tylko wcisnąć odpowiedni przycisk i włoskie espresso gotowe!

Jeśli zauważyłaś złotobrązową gęstą stróżkę sączącą się do szklanki, możesz być pewna, że espresso wyszło idealne. Teraz możesz wygodnie usiąść i dzięki aromatycznej kawie przenieść się na wąskie uliczki włoskich miast.

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:32