W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Knedle ze śliwkami z sosem koniakowym i bakaliami

Opublikowano: 2013-04-09
Przepis na knedle ze śliwkami z sosem koniakowym i bakaliami.
Za oknami nadal nie widać wiosny, dlatego w ramach poprawy humoru wynikającego z tęsknoty za słońcem proponujemy owocowe danie o słonecznym smaku – knedle ze śliwkami z sosem koniakowym i bakaliami.

Składniki:

  • knedle ze śliwkami JAWO 1 op.


Składniki sosu:

  • 6 żółtek
  • 80 g cukru
  • 75 ml Cognac
  • 50 g bakalii


Przygotowanie sosu:
Żółtka i cukier utrzeć na masę. Następnie miskę z masą jajeczną przełożyć na garnek wypełniony do 1/3 objętości gotującą się wodą i dalej ubijać masę na parze - aż zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodać ostrożnie cognac. Następnie sos schłodzić do temperatury pokojowej.
Gotowym sosem polać ugotowane knedle i posypać bakaliami – smacznego!

Fot. Jawo
IP



Facebook
 

COUNT:31