Kochasz cappuccino? Wybierz ekspres, który będzie ci je robił każdego ranka

Opublikowano: 2019-08-27
Cappuccino o poranku.
Jedną z naszych ulubionych kaw jest klasyczne włoskie cappuccino, którego znakiem firmowym jest tak charakterystyczna i rozpoznawalna kremowa pianka.

Jeśli i dla ciebie kawa cappuccino jest tą jedyną, wybierz ekspres, który pozwoli ci się cieszyć jej smakiem każdego ranka.

Cappuccino – kawa z pianką

Typowa włoska kawa to nie tylko wyraziste, pełne aromatu espresso, które stawia na nogi dzięki zawartości kofeiny. To także cappuccino – kawa o zupełnie innym charakterze. Jej nazwa pochodzi od koloru ubioru zakonu kapucynów. Ich habity są brązowo-białe – dokładnie takie jak pianka na cappuccino.

Poranna kawa – cappuccino

W największych miastach w Polsce nie ma problemu, aby w kawiarni na mieście wypić cappuccino o dowolnej porze – nawet po południu czy wieczorem. Zupełnie inaczej jest we Włoszech, skąd pochodzi ta kawa. W słonecznej Italii cappuccino jest serwowane w kawiarniach i restauracjach wyłącznie przed południem. Włosi lubują się w tej kremowej kawie, ale piją ją wyłącznie do godziny 11. Do cappuccino zamawiają rogalik cornetto lub brioche – z nadzieniem lub bez – i taki zestaw wystarcza Włochom na śniadanie.

Kiedy cappuccino zamówimy po południu w typowej włoskiej kawiarni np. w Rzymie, Mediolanie czy Florencji, bez wątpienia spotkamy się z pobłażliwym uśmiechem kelnera lub baristy. Są też i takie lokale, które niestety odmówią podania naszej ulubionego wyboru.

Jak zrobić idealne cappuccino?

Zgodnie z wytycznymi włoskich baristów kawa cappuccino jest kawą mleczną, do której przygotowania niezbędna jest porcja espresso – aromatyczna i esencjonalna. Do tego potrzebna jest też porcja mleka o objętości około 100 ml. Cappuccino wymaga spienienia mleka, aby powstała puszysta pianka. Ze 100 ml mleka, po jego spienieniu, powstaje 125 ml pianki mlecznej, do której dodaje się około 25 ml espresso.

Włoskie cappuccino powinno mieć około 150 ml objętości, a poprawnie zrobiona kawa tego typu ma na wierzchu kremowo-mleczną piankę o grubości około 1-2 cm. Ważne jest, aby była ona pozbawiona dużych pęcherzy powietrza i miała wyraźnie kremową konsystencję. Cappuccino podawane jest w kawiarniach w filiżankach ze szkła lub ceramicznych. Nie jest przypadkiem, że mają one dosyć grube ścianki, ponieważ utrzymują dzięki temu przez dłuższy czas właściwą temperaturę napoju, a to sprawia, że można się nim dłużej rozkoszować.

Jaki ekspres do kawy, by wykonać idealne cappuccino?

Nie trzeba na co dzień chodzić do kawiarni, aby móc napić się cappuccino dokładnie takiego, jakie zaserwowane zostanie nam we włoskiej kawiarni. Możemy je przyrządzić w zaciszu własnego domu. Potrzebny nam będzie odpowiedni ekspres do kawy.

Ta kawa mleczna bazuje na espresso, które przygotujemy przy użyciu dowolnego ekspresu automatycznego. Automatyczny ekspres do kawy działający na kapsułki taki jak NESCAFÉ® Dolce Gusto® przygotuje kawę cappuccino po naciśnięciu zaledwie jednego przycisku. I gotowe! Już możesz cieszyć się idealną kawą w domowym zaciszu.

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat

COUNT:30